/ Gulliver/Getty Images
Продукцията на сръбските отбранителни предприятия не се доставя в Украйна от 2016 г., заяви днес на извънредна пресконференция сръбският вицепремиер и министър на отбраната Небойша Стефанович, предаде Танюг. От 2016 г., откакто систематично чрез сървъри се извършва контрол на всеки полет и всяко разрешение за доставка на въоръжение от Сърбия, нито едно разрешение  (за доставки), а също за транспортиране на какъвто и да било товар от такъв вид, въоръжение и военно оборудване, от Сърбия в Украйна или Русия, не е било издавано, каза Стефанович.

Оръжия от Сърбия за Украйна не се изнасят, заяви сръбският вицепремиер.

Ние изнасяме оръжие. За миналата година са издадени разрешения за износ на оръжие за над 1 милиард долара, а реализираните разрешения за миналата година са за сума от около 500 милиона долара. Очакваме, че тази година износът ще бъде по-значителен, а в следващите години очакваме увеличаване на ръста на производството на нашите компании и увеличаване на износа на разрешените купувачи, каза Стефанович. Ние ще продължим да работим според закона и в интерес на Сърбия, каза министърът.

Самолетът, който се разби край Кавала, е летял и до България

Стефанович каза, че самолетите Ан-12, които са се произвеждали в СССР, сега са останали в Русия, Украйна и Беларус. За руските и беларуските превозвачи небето е затворено заради санкциите, а украинските самолети не могат да се завърнат в родината. Украинските самолети не могат да се приземят в Украйна и те са задействани по цял свят в превоз на въоръжения. Освен това, че фирмите им са основани в Украйна, товарът няма никаква връзка с Украйна, заяви Стефанович.

По думите на министъра самолетът Ан-12, който се разби край Кавала снощи, е на украинската компания "Меридиан" с борден номер МЕМ 3032. Той е превозвал 11,5 тона сръбско оръжие за Бангладеш и е пътувал по маршрута Ниш-Аман-Рияд-Ахмадабад-Дака и е имал всички разрешения по всички световни норми.

Пилотът съобщил за повреда на един от четирите двигателя и веднага получил разрешение за аварийно кацане на летището в гръцкия град Кавала. В края на полуостров Атон самолетът направил завой на 180 градуса, за да кацне, но започнал да губи височина със запален двигател. Предполага се, че при спускането той се е закачил за електропровод, поради което целият район е останал без ток.

Самолетът Ан-12 се разби снощи на 40 км от летището в Кавала. Загинаха всичките осем членове на екипажа, които са украински граждани.