През 90-те години машината е била собственост на авиокомпания „Балкан“
Украинският самолет, който се разби край Кавала, натоварен със сръбски боеприпаси за Бангладеш, е имал няколко полета до България, става ясно от информация на сайта flightradar24.com.

Машината Антонов An-12BK, UR-CIC, собственост на авиокомпания "Меридиан" MEM3032, се разби в Палеохори близо до Кавала, Гърция.

Същият самолет е имал няколко полета от и за летище Бургас. Последният такъв е бил от българския черноморски град до полския град Ржешов на 13 юли тази година, само 3 дни преди да се разбие в южната ни съседка, сочат данните на flightradar24.com

самолет
flightradar24

Сред последните посетени държави от самолета са Франция, Сърбия и Турция, сочат данните от исторята на полетите му.  

Фаталният самолет е бил и българска собственост. Той е бил закупен от "СССР-12999" през октомври 1990 година. Собственик става българската авиокомпания „Балкан“, съществувала от 1968 до 2002 г. Самолетът е продаден след малко повече от 2 години на Ural Airlines. Машината няколко пъти сменя собственика си през годините. Украинската компания "Меридиан" се е сдобила с него през февруари т.г., сочат данните на сайта jetphotos.com

самолет
jetphotos.com

Машината е произведена през януари 1971 година и е била на 51 г. и 6 м. до фаталния си полет на 16 юли. 

Сръбският военен министър: Разбилият се самолет край Кавала е превозвал мини за Бангладеш

самолет
flightradar24

Информацията за полета показва, че самолетът е излетял от летище Ниш (INI/LYNI) в Сърбия и се е насочил към международното летище Аман-Куин Алиа (AMM/OJAI), Йордания, самолетът е претърпял авария по време на полет над Егейско море. Самолетът вероятно се е разбил по време на опит за принудително кацане. Видеозаписи в социалните мрежи показват, че един от двигателите гори.

Загинаха всичките осем членове на екипажа, които са украински граждани.
flightradar24.com/jetphotos.com