/ ThinkStock/Getty Images
Военен самолет атакува единственото функциониращо летище на Триполи, съобщи местен жител, цитиран от Ройтерс. Летище Матига в Триполи се намира в източно предградие на града.

ООН продължава работата си в Триполи въпреки ескалиращите сражения южно от столицата, съобщи в Туитър мисията на Обединените нации в Либия. Тя добави, че специалният пратеник на ООН Гасан Саламе се е срещнал с премиера на правителството в Триполи Файез Сарадж в резиденцията му в столицата и са обсъдили как Обединените нации "могат да помогнат в този изключително важен и труден момент".

ООН призова за спиране на боевете в Либия, за да изведат ранените

Саламе осъди въздушния удар срещу единственото действащо летище на Триполи и каза, че той е дело на Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар, предадоха световните агенции.

Малко след това силите на Хафтар потвърдиха, че са извършили удара, предадоха Ройтерс и ТАСС. Говорителят на ЛНА бриг. ген. Ахмед Мисмари каза, че неговите сили не са се целили в цивилни самолети, а само по самолет МиГ, който е бил паркиран на летището, предаде Ройтерс. Пред телевизия "Скай Нюз-Арабия" говорителят на ЛНА пък е казал, че мишена на удара са били два бойни самолета на либийските правителствени сили, предаде ТАСС.

Ожесточени сблъсъци южно от Триполи

Същевременно стана ясно, че френският президент Еманюел Макрон се е обадил на либийския премиер Файез Сарадж, предаде Ройтерс.

Двамата са обсъждали ситуацията със сигурността в Либия и по-специално тази в Триполи след ескалацията на напрежението.
БТА