/ БГНЕС
Африканското командване на въоръжените сили на САЩ съобщи, че временно премества контингента си от Либия заради създалата се там ситуация, предаде ТАСС. "Ще продължим да следим ситуацията на терен и ще преценим кога е възможно подновяване на американското военно присъствие", написа АФРИКОМ в "Туитър".
 
Офанзивата на силите на военачалника Халифа Хафтар към Триполи се забави заради ожесточени сражения днес с проправителствените групировки, съобщи Франс прес. След неколкочасова пауза през нощта боевете бяха подновени тази сутрин южно от столицата, главно в Уади Раби и в периметъра около международното летище на Триполи, на 30-ина километра от града.

Ожесточени сблъсъци южно от Триполи
 
Военновъздушните сили на правителството на националното съгласие на Файез Сарадж нанесоха серия от удари по позиции на силите на Хафтар в района на летището. Хафтар също съобщи, че неговите сили са нанесли първи въздушен удар по предградие на столицата.
 
Говорителят на въоръжените сили на правителството на Сарадж обяви днес началото на контраофанзива за "разчистване на всички градове" от "нелегитимните сили", имайки предвид милициите на Хафтар. Операцията е наречена "Вулкан на гнева".

Напрежение в Либия заради военна офанзива към Триполи
 
Мисията на ООН в Либия отправи призив за спиране на огъня за два часа в южните предградия на Триполи, за да бъдат изведени ранени и цивилни, чиито животи са застрашени от военните действия от последните дни, съобщи Франс прес.

Правителството на националното единство на премиера Файез Сарадж активизира дипломатическите си контакти за прекратяване на бойните действия. Това заяви днес министърът на външните работи от признатото от международната общност правителство Мохамед Тахер Сияла, цитиран от ТАСС.

Напрежението в Либия се покачва с всяка минута, светът е вперил поглед (ВИДЕО)

Най-малко 21 души са загинали и 27 са били ранени в резултат на въоръжените стълкновения в района на либийската столица, съобщи във "Фейсбук" здравното министерство към правителството на националното съгласие.

Либийската национална армия, командвана от военачалника Халифа Хафтар, съобщи от своя страна, че 19 нейни бойци са загинали при боевете с проправителствените сили.
БТА