/ БГНЕС
Бойната авиация на международно признатото либийско правителство е нанесла днес удари срещу позиции на Либийската национална армия (ЛНА) на 80 километра южно от Триполи, предаде ТАСС, като се позова на телевизия "Ал Джазира".
 
Предприетото в четвъртък настъпление от Либийската национална армия на Халифа Хафтар, която е в съюз с паралелното либийско правителство в Източна Либия, изостря борбата за властта, разцепила Либия след свалянето на Муамар Кадафи през 2011 година. Силите, верни на Хафтар, започнаха офанзива за превземането на Триполи, където е централата на международно признатото либийско правителство.
 
Днес войските на фелдмаршал Халифа Хафтар са били атакувани от авиацията в град Гарян, превзет от ЛНА без бой в четвъртък.
 
Използването на военновъздушните сили за защита на гражданското население беше разпоредено от министър-председателя Файез Сарадж, който заповяда да бъдат приведени в пълна бойна готовност намиращите се под негов контрол войски.
 

Ожесточени сблъсъци южно от Триполи
 
ООН ще проведе планираната национална конференция за Либия въпреки нападението на Либийската национална армия на фелдмаршал Халифа Хафтар срещу Триполи, заяви специалният пратеник на генералния секретар на световната организация за Либия Гасан Саламе, цитиран от Ройтерс и Франс прес.
 
Твърдо решени сме да проведем тази общонационална конференция за Либия от 14 до 16 април, освен ако важни обстоятелства не попречат на това, отбеляза пратеникът на ООН пред журналисти в Триполи.
 
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който направи тази седмица посещение в Либия вчера заяви, че си тръгва от страната "с натежало сърце и дълбоко безпокойство". По-рано през деня Гутериш се срещна в източния град Бенгази с Хафтар.
 
Според телевизия Ал Арабия командващият ЛНА уведомил генералния секретар на ООН, че операцията срещу Триполи ще продължи, докато тероризмът бъде победен. Хафтар отклонил предложение на Гутериш да се срещне в Женева с премиера на правителството в Триполи Файез Сарадж.



Напрежение в Либия заради военна офанзива към Триполи
 
Междувременно външните министри на страните от Г-7 се споразумяха да окажат натиск върху отговорните за изпълнената с насилие борба за власт в Либия, особено върху командващия либийската национална армия фелдмаршал Халифа Хафтар, заяви германският външен министър Хайко Маас, цитиран Ройтерс.
 
„Съгласни сме, че трябва да използваме всички възможности, които имаме на разположение, за да окажем натиск върху тези, които са отговорни за Либия, особено генерал Хафтар, така че да избегнем допълнително военно изостряне на напрежението. Всички сме съгласни“, каза той пред репортери.
 
„Всяка страна ще използва собствени канали“, допълни германският външен министър, като отбеляза, че Италия и Франция имат преки контакти с Либия. „Ситуацията е много обезпокоителна и не можем да приемем допълнителна военна ескалация“, каза Маас след министерска среща.
 

„Маршал Халифа Хафтар трябва да се вслуша в предупрежденията от международната общност и да спре напредването си към Триполи в противен случай ще трябва да се види какво трябва да бъде направено“, каза италианският външен министър Енцо Миланези след среща на външните министри на страните от групата Г-7 във френския морски курорт Динар.
 
„Много ясно изразихме позицията си“, каза той.
 
„Надяваме се, че ще я вземе предвид. Ако не го стори, ще видим какво може да се направи“, коментира Миланези.
 
Руският министър на външните работи Сергей Лавров призова страните в либийския конфликт да започнат диалог за преодоляване на кризата в северноафриканската държава, предаде ДПА.
 
„Призоваваме всички либийски страни и власти да започнат диалог без предварителни условия“, каза Лавров на съвместна пресконференция с египетския си колега Самех Хасан Шукри Селим.
 

Лавров, който пристигна в Кайро по-рано днес на двудневно посещение в Египет, обвинява за сегашната криза отстраняване на либийския лидер Муамар Кадафи с подкрепата на НАТО.
 
„Не можем да обвиним никоя от страните за конфликта в тази криза, проблемът е какво направи НАТО в тази страна“, каза Лавров.
 
Шукри от своя страна отбеляза, че военните методи не могат да решат кризата в Либия и призова за незабавен диалог.