/ ThinkStock/Getty Images
Напрежението по оста Русия-Украйна-САЩ се засилва с всеки изминал ден. На този етап все още дипломатическото решение стои на масата на преговорите, но и тонът се изостря. 

Рискът Русия да предприеме военни действия в Украйна е достатъчно висок и оправдава изтеглянето на голяма част от персонала на посолството на САЩ в Киев, което Държавният департамент обяви вчера, заяви държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Външните министри на САЩ, Южна Корея и Япония са обсъдили въпроса за заплахата, която Русия представлява не само за Украйна, "но и за целия основаващ се на правила международен ред, който от десетилетия гарантира сигурността и благополучието на жителите на този регион и на целия свят". Като съюзници на Вашингтон, Сеул и Токио "държат на защитата на този ред и освен това действат в дух на солидарност, когато се отправя предизвикателство към принципите на този ред", подчерта Блинкън.

САЩ Украйна Русия
iStock/Getty Images

"Това е разумният подход, предвид ситуацията", подчерта той на пресконференция в Хонолулу след среща с външните министри и добави, че все пак ключови сътрудници на американското посолство остават в Украйна и продължават работата по намиране на дипломатическо решение на кризата и намаляване на напрежението.

"Дипломатическото решение остава възможно", подчерта Блинкън. "Начинът Москва да покаже, че иска да върви по този път, е прост. Тя трябва да деескалира, вместо да ескалира", каза държавният секретар на САЩ и предупреди, че не изключва възможността Русия да извърши провокация, която да използва за оправдание на военно нашествие в Украйна, предаде ТАСС.

Байдън предупреди Путин, че е готов на решителни действия ако Русия нахлуе в Украйна

Джо Байдън Владимир Путин
БТА

Междувременно американският президент Джо Байдън е предупредил руския президент Владимир Путин, че САЩ и техните съюзници ще дадат "решителен отговор", ако Русия нахлуе в Украйна и Русия ще плати сериозна цена за действията си, каза Белият дом, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес. Двамата лидери разговаряха в събота един час по защитена телефонна линия за струпването на руски войски около Украйна.

Президентът Байдън подчерта, че нова руска инвазия в Украйна ще доведе до страдания на много хора и "ще навреди на репутацията" на Русия, съобщи Белият дом.

Американски служител каза, че разговорът не е довел до фундаментална промяна и не е ясно дали Русия ще поеме по пътя на дипломацията, или на военните действия. САЩ са готови да взаимодействат чрез дипломация, но са "също толкова готови и за други сценарии", добави Белият дом.

Двамата президенти говориха, ден след като съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан предупреди, че според американски разузнавателни данни руската инвазия в Украйна може да започне до дни и преди края на Зимните олимпийски игри, които завършват на 20 февруари.

Джо Байдън
БГНЕС

Русия постави условията си за деескалация на напрежението с Украйна

Съединените щати разпалват истерия около нахлуването в Украйна, което уж планира Русия, а успоредно с това помпат Киев с оръжие. Това заяви от своя страна пред журналисти Юрий Ушаков, помощникът на руския президент Владимир Путин, след телефонния разговор между Путин и Байдън, предаде ТАСС. Така представителят на Кремъл коментира публикацията на вестник "Политико", според която Байдън в петък в разговор с лидери на съюзнически държави заявил, че Русия можело да нападне Украйна на 16 февруари. "Ние изложихме нашите съображения и няколко пъти подчертахме, че не разбираме защо е необходимо да се дава на медиите очевидно лъжлива информация за нашите, руските, намерения", каза той.

Американците "изкуствено раздухват истерия около така нареченото планирано руско нахлуване, сочат даже дати на нахлуването, а паралелно с това заедно със съюзниците си помпат военните мускули на Украйна, отпускат се съществени финансови ресурси за модернизиране на украинската армия, увеличава се броят на изпращаните военни инструктори", заяви Ушаков.

По думите му в последните дни и часове ситуацията около предвижването на руските войски на тяхна собствена територия "просто е доведена до абсурд".

Владимир Путин
БГНЕС

САЩ намекна за дата на възможно нахлуване на Русия в Украйна, Кремъл отрече

Междувременно американските въоръжени сили заявиха, че САЩ не са извършвали операции в руски териториални води, след като вчера Москва съобщи, че е накарала американска подводница да напусне нейни териториални води в Тихия океан, посочва Ройтерс.

"Няма нищо вярно в руските твърдения за наши операции в техни териториални води", заяви кап. Кайл Рейнс, говорител на американските въоръжени сили.

Той отказа да коментира точното местоположение на подводници на САЩ, но подчерта, че американските сили провеждат операциите си безопасно, в международни води. 

Петков: Най-лошият сценарий е, че има опасност от агресивен акт в Украйна следващите 2 седмици


На този фон още дипломатически мисии се изтеглят от Киев. Австралия прекрати временно работата на посолството си и евакуира персонала, след влошаване на ситуацията в областта на сигурността, предаде Ройтерс. "Ще преместим нашата дейност във временно представителство в Лвов", се казва в изявление на австралийското външно министерство. "Продължаваме да съветваме австралийците да напуснат Украйна незабавно". Град Лвов се намира в Западна Украйна, на около 70 км от границата с Полша, припомня Ройтерс. 

Все повече страни отправят и призиви към гражданите си да не пътуват към Украйна. Полша призова гражданите си да се въздържат от пътуване до там, ако нямат спешна необходимост, заради засилващите се опасения от предстоящо руско нападение срещу съседната страна, предаде ДПА. Полските граждани, които остават в Украйна, трябва да се регистрират в правителствен портал, за да може да се поддържа контакт с тях, и да бъдат в пълна готовност да напуснат Украйна, съобщи днес полското външно министерство.
Словакия също не съветва гражданите се да пътуват до Украйна. Семействата на служителите в дипломатическите й мисии там ще бъдат изтеглени, каза словашкото министерство на външните работи. И Чехия предупреди да не се пътува до Украйна и до Беларус, а намиращите се там чешки граждани бяха посъветвани да ги напуснат възможно най-скоро. Семействата на чешките дипломати също ще напуснат Киев.Хърватия препоръча на своите граждани да напуснат Украйна, присъединявайки се към други страни, които отправиха същия призив заради опасения от руско нападение срещу страната, предаде Хина. В съобщение на хърватското министерството на външните работи и европейските въпроси, публикувано вчера, се препоръчва също на "хърватските граждани да избягват пътувания до Украйна, особено в районите покрай границата с Русия и Беларус и в близост до разделителната линия с временно окупираните територии на Крим и Донбас".

Вчера Министерството на външните работи предупреди всички българи да се въздържат от пътувания до Украйна. "Предвид усложняващата се обстановка в и около Украйна, призоваваме нашите сънародници да се въздържат от всякакви пътувания до страната. Приканваме българските граждани, които се намират на територията на Украйна, да предприемат мерки за напускане на страната с наличните към момента транспортни средства", се казва в предупреждението.
БТА