/ Gulliver/Getty Images
Американският президент Джо Байдън е предупредил Путин, че ако започне инвазия в Украйна, тогава САЩ и техните съюзници и партньори ще реагират решително и ще причинят сериозни щети на Русия. Това съобщи Белият дом след телефонния разговор между двамата държавни глави, продължил малко над час.

Съдбовни часове за кризата в Украйна (Следим на живо)

 
„Президентът Байдън повтори, че по-нататъшно руско нахлуване в Украйна ще доведе до широко разпространено човешко страдание и ще намали позицията на Русия“, съобщи Белият дом, добавяйки, че Байдън е бил пределно ясен пред президента Путин, че макар САЩ да остават готови да се ангажират с дипломация, те са еднакво подготвени и за други сценарии в тясна координация с техните съюзници и партньори.

МВнР призова българите да напуснат Украйна

Малко по-късно и Кремъл излезе с позиция, в която осъди "истерията" на САЩ около конфликта в Украйна, но каза, че руският президент Владимир Путин и американският лидер Джо Байдън са се съгласили да продължат диалога, предаде АФП.

В коментар за новия телефонен разговор между Путин и Байдън днес, висшият съветник по външната политика на Кремъл Юрий Ушаков каза на конферентна връзка: „Истерията достигна своя връх“, но добави, че „президентите са се споразумели да продължат контактите на всички нива“.

Руският президентски говорител Дмитрий Песков съобщи, че инициативата за разговора е на Вашингтон, а заявката е предшествана от писмено обръщение от американска страна.