/ iStock

22:30 Унгария: Санкциите срещу Русия са стратегическа грешка на ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан смята, че като се „затваря“ за сътрудничество с Русия, ЕС прави стратегическа грешка и се отказва от гигантсик икономически възможности.

„Считаме стратегията на Брюксел за погрешна, а санкциите срещу Русия – за задънена улица. Изключвайки се от сътрудничество с Русия, европейските държави напълно отстъпват икономически възможности на Китай. Това е стратегическа грешка. Не можем да променим посоката на външната политика на ЕС, поради което разработихме и използваме унгарския модел. Ние сме членове на ЕС и НАТО, но в същото време си сътрудничим с Русия. Примерът на Унгария доказва, че това е възможно", каза Орбан.

Европейският съюз по-рано заяви, че може да въведе сериозни допълнителни икономически санкции срещу Русия в случай на влошаване на ситуацията около Украйна.


20:17 Руся съобщи, че е засякла американска подводница в свои води

Руската армия съобщи, че е използвала "съответните средства", за да накара американска подводница да напусне руските териториални води в Далечния изток, след като плавателният съд не е изпълнил руското искане да го направи, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

Подводницата е била засечена край остров Уруп, част от Курилските острови в Тихия океан, докато Русия извършвала военноморски учения, посочват руското министерство на отбраната. То е привикало американския военен аташе, за да изрази недоволство пред него от случая, съобщи РИА Новости.

Американската подводница е била от клас "Вирджиния", а руският кораб, принудил я да напусне руските териториални води - фрегатата "Маршал Шапошников".



20:15 Белият дом: Готови сме за дипломация, но и за действия при различен сценарии

Американският президент Джо Байдън е предупредил Путин, че ако започне инвазия в Украйна, тогава САЩ и техните съюзници и партньори ще реагират решително и ще причинят сериозни щети на Русия. Това съобщи Белият дом след телефонния разговор между двамата държавни глави.

„Президентът Байдън повтори, че по-нататъшно руско нахлуване в Украйна ще доведе до широко разпространено човешко страдание и ще намали позицията на Русия“, съобщи Белият дом, добавяйки, че Байдън е бил пределно ясен пред президента Путин, че макар САЩ да остават готови да се ангажират с дипломация, те са еднакво подготвени и за други сценарии в тясна координация с техните съюзници и партньори.

 
19:06 Приключи разговорът Байдън-Путин

Телефонния разговор Байдън-Путин приключи, съобщи Белият дом. В края на разговора часовникът показваше 19:06 минути (българско време ).

Беседата започна около 18:00 часа. Американският лидер бе в резиденцията си в Кемп Дейвид , щата Мериленд. Както съобщи по-рано руският президентски говорител Дмитрий Песков, инициативата за разговора е на Вашингтон, а „заявката бе предшествана с писмено обръщение от американска страна".

Владимир Путин и Джо Байдън говориха по телефона по-малко от седмица след встъпването в длъжност на американския президент
Gulliver/Getty Images

18:40 Военният министър на Украйна: Армията ни е готова, няма да дадем и сантиметър нашата земя на Русия

Министърът на отбраната на Украйна Олексей Резников заяви, че страната му няма да разреши на "агресорът Русия да завземе нито един техен град". "Армията ни е напълно готова на ответен удар и няма да даде нито сантиметър украинска земя", заяви той, цитиран от CNN.

 

18:00 Започна телефонният разговор Байдън-Путин

Телефонният разговор между президентите на Русия и Съединените щати Владимир Путин и Джо Байдън започна около 11:00 часа по източното крайбрежие (18:00 българско време). Това съобщи в Twitter журналистът от CNN Кевин Липтак. „Разговорът на Байдън с Путин започна малко след 11:00 часа по източното крайбрежие“, се казва в публикацията му. Журналистът добави, че американският лидер е в резиденцията си в Кемп Дейвид, щата Мериленд.

17:12 Министерството на външните работи предупреждава всички българи да се въздържат от всякакви пътувания до Украйна

Предвид усложняващата се обстановка в и около Украйна, призоваваме нашите сънародници да се въздържат от всякакви пътувания до страната. Приканваме българските граждани, които се намират на територията на Украйна, да предприемат мерки за напускане на страната с наличните към момента транспортни средства, се казва в предупреждението.

17:00 Хиляди украинци на шествие в Киев срещу "руската заплаха"

Украйна
БГНЕС


Няколко хиляди украинци излязоха на митинг-шествие в Киев, за да покажат единство на фона на опасенията от руско нахлуване. Украинският лидер Володимир Зеленски каза на хората да не се поддават на паниката и заяви, че вече има пренасищане от мрачни предсказания за война в медиите, предаде Ройтерс.
Украинците изпълниха улиците в центъра на Киев и преминаха в шествие, скандирайки "Слава на Украйна", носейки украински знамена и транспаранти, на които пишеше "Украинците ще се съпротивляват" и "Нашествениците трябва да умрат".



16:40 ч. Преговори Макрон-Путин за Украйна

Френският президент Емануел Макрон обсъди в телефонен разговор с Владимир Путин обстановката около Украйна. Разговорът е продължил 1 час и 40 минути, съобщи Елисейският дворец. "Разговорът беше посветен на перспективите за намаляване на напрежението в кризата около Украйна". Макрон е казал на Путин, че „искреният диалог“ е несъвместим с „ескалацията“.
 

Путин и Макрон
БТА

Очаквайте подробности.

Петков: Най-лошият сценарий е, че има опасност от агресивен акт в Украйна следващите 2 седмици


16:10 ч. Русия посочи условията за деескалация около Украйна

За деескалация на напрежението около Украйна е необходимо страните от НАТО да спрат да доставят оръжие на Украйна, да изтеглят военни съветници, да изоставят ученията в Украйна и да изтеглят всички доставени оръжия от там, а също и да се откажат от приемането на Украйна в алианса, обяви директорът на Втория департамент (страните от ОНД) в руското МВнР Алексей Полишчук.

„За да се деескалира напрежението, е необходимо преди всичко да се принуди Киев да спазва „пакета от мерки“. Необходимо е страните от НАТО да спрат да доставят оръжие на Украйна, да изтеглят военни съветници и инструктори, да изоставят всякакви съвместни учения в Украйна и изтегляне на всички по-рано доставени оръжия от нейна територия. Накрая НАТО трябва да откаже да приеме Украйна в редиците си”, каза дипломатът, цитиран от руските медии.

От своя страна Киев трябва да се върне към неутрален, необвързан статут, който беше залегнал в Декларацията за държавния суверенитет на Украйна през 1990 г. Необходимостта от прилагане на тази декларация през 1991 г. е записано в Закона за обявяване на независимостта на Украйна, а действащата Конституция на страната от 1996 г. съдържа разпоредба, че при приемането й Върховната Рада се ръководи от посочения закон“, каза дипломатът.

САЩ намекна за дата на възможно нахлуване на Русия в Украйна, Кремъл отрече

Украйна
БГНЕС


15:55 ч. Призив за евакуация на гражданите си отправиха Испания и Нидерландия

Властите на Испания и Нидерландия препоръчаха на поданиците си да напуснат Украйна поради ситуацията със сигурността в страната, предадоха агенциите.

Междувременно германският външен министър Аналена Бербок заяви, че посолството на страната й в Киев продължава да работи, като същевременно намалява броя на дипломатическия персонал. Генералното консулство в Донецк, което работи в град Днепър от 2014 г., временно е преместено в Лвов".

Призив към гражданите и поданиците да напуснат Украйна отправиха още САЩ, Великобритания, Белгия, Италия, Естония, Канада, Израел, Кувейт, Австралия и Нова Зеландия. В същото време Чехия и Швеция все още се въздържат от такъв призив.


Радев: Кризата в Украйна създава заплаха за сигурността в България и Европа



15:36 ч. Блинкен предупреди Лавров за мащабен отговор при руска агресия срещу Украйна

Агресията на Русия срещу Украйна ще предизвика "решителен и мащабен" отговор от САЩ и техните съюзници. Това е заявил държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в телефонен разговор с руския му колега Сергей Лавров, проведен по инициатива на американската страна.
 

Украйна
БГНЕС

Блинкен обсъди с Лавров опасенията на САЩ за възможна военна агресия срещу Украйна през следващите дни, добави Държавният департамент в своето съобщение за телефонния разговор. Първият дипломат на САЩ да се разбере, че дипломатическият път остава отворен, но се изисква деескалация от Русия.

На свой ред Сергей Лавров заяви, че „пропагандната кампания, започната от САЩ и техните съюзници за „руската агресия“ срещу Украйна, преследва провокативни цели, насърчавайки властите в Киев към саботаж на Минските споразумения и към вредни опити за решаване на „проблема с Донбас“ със сила, “, съобщи руското МВнР, цитирано от медиите. Освен това Лавров изтъкна пред Блинкен, че отговорът на САЩ и НАТО на руските предложения за гаранции за сигурност игнорира ключови опасения на Москва, преди всичко относно неразширяването на алианса и неразгръщането на системи за ударно оръжие близо до руските граници. „Беше подчертано, че тези въпроси ще заемат централно място в нашата оценка на документите, получени от САЩ и НАТО, които ще бъдат доведени до вниманието на колегите“, допълват от руското МВнР. Лавров напомни и на Блинкен за недопустимостта на действия, които нарушават поетите на най-високо ниво ангажименти за неделимостта на сигурността в евроатлантическата зона.

По-късно в събота се очаква телефонен разговор и между президентите Джо Байдън и Владимир Путин.


Посолството на САЩ у нас: Има забавяне в производството на F-16 заради пандемията

11:46 ч Москва оптимизира дипломатическия си персонал в Украйна

Русия, опасявайки се от възможни провокации от киевския режим или трети страни, реши да оптимизира персонала на своите задгранични мисии в Украйна. Това се казва в коментар на говорителката на руското МВнР Мария Захарова на въпрос на медиите за руските дипломатически служби в Украйна.

„В тази ситуация, страхувайки се от възможни провокации от страна на режима в Киев или трети страни, ние всъщност решихме донякъде да оптимизираме персонала на руските чуждестранни мисии в Украйна. Обръщаме внимание на факта, че нашите посолства и консулства ще продължат да изпълняват основните си функции“, изтъква се в коментара, цитиран в руските медии.

В същото време руското посолство в Киев обяви, че работи в нормален режим.


11:30 ч Украйна призова гражданите си към спокойствие

Украйна призова гражданите си в събота да запазят спокойствие и да избягват паниката пред нарастващите притеснения, че Русия се готви да нахлуе в страната. Призивът дойде ден след като САЩ и редица европейски държави призоваха своите граждани незабавно да напуснат Украйна поради нарастващата опасност от пълномащабна офанзива на руските сили, обкръжили бившата съветска държава.

„В момента е изключително важно да запазим спокойствие, да се консолидираме вътре в страната, да избягваме дестабилизиращи действия и тези, които сеят паника“, се казва в изявление на украинското външно министерство. Вашингтон драматично повиши залозите в петък, като предупреди, че Русия може да атакува „всеки ден“. Някои американски медии предположиха, че инвазията може да започне малко след като германският канцлер Олаф Шолц приключи във вторник разговорите с Владимир Путин.

10:30 Кирил Петков: Най-лошият сценарий е, че има опасност от агресивен акт в Украйна следващите 2 седмици

Премиерът Кирил Петков коментира в интервю пред NOVA нарастващото напрежение по оста Русия-Украйна-НАТО и каква би била опасността за нашата страна при ескалация.

Най-лошият сценарий е този, който можем да прочетем днес в световните медии. А именно, че има голяма степен на опасност да има някакъв агресивен акт от Русия към Украйна в следващите две седмици. Ние трябва да имаме ясни стратегии да махнем рисковете“, посочи той.

В изминалите часове американският президент Джо Байдън проведе разговор с лидерите на съюзничeски държави. Участниците в разговора изразиха тревога от струпването на руски войски около Украйна и заявиха желание за дипломатическо решение на кризата, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом. Световните медии съобщиха, като се позовават на запознати източници, че в разговора Байдън е казал, че Русия може да нападне Украйна на 16 февруари. Вашингтон е информирал своите съюзници, че подобно нападение може да бъде предшествано от ракетни удари и кибератаки. По-рано американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че евентуално нападение срещу Украйна може да започне с удар по въздух и ракетни атаки.

Междувременно Руското външно министерство каза, че западните страни с помощта на медиите разпространяват невярна информация, намеквайки, че Русия може да планира нахлуване в Украйна, предаде Ройтерс. Според министерството западните страни се опитват да отклонят вниманието от собствените си агресивни действия. Президентите на САЩ и Русия, Джо Байдън и Владимир Путин, ще разговарят днес по телефона, каза представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че разговорът ще е тази вечер московско време.

Русия постави условията си за деескалация на напрежението с Украйна

При екстремна ситуация и евентуален негативен сценарий относно доставките на газ България трябва да може да реагира по възможно най-добрия начин предварително и да има ясен план, посочи Кирил Петков.

"Един от най-големите рискове за България е ако се отиграят тези ходове, при които Русия атакува Украйна, слагат се остри санкции срещу Русия, тогава пък Русия да спре износа на газ. В този сценарий ние трябва да сме готови как и какво правим, какви са стъпките, за да не се окажем в ситуация, при която ще имаме проблеми с топлото. Хубавото е, че ние сме голям износител на електрическа енергия и се надявам, че ако успеем да направим правилните стъпки при евентуална ситуация и да говорим с Европейската комисия за къс период да спрем експорта на ток, да заместим част от мощностите, така че българските граждани да имат достъп до енергия през зимата. Говорим само за екстремна ситуация", допълни той.