/ iStock/Getty Images
Програмата по производството на F-16 има забавяне поради прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID-19.

Това съобщиха от американското посолство в София на страницата си във Facebook и допълниха, че това неблагоприятното забавяне ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма.

Напрежение между управляващи и опозиция заради забавяне на доставката на F-16 у нас

"САЩ остават ангажирани в подкрепата си за модернизацията на въоръжените сили на България. Продължаваме да се обучаваме заедно по време на ежегодните двустранни и многонационални учения и да инвестираме в други проекти за модернизация, очертани в нашата 10-годишна Пътна карта за военно сътрудничество като българския Център за киберзащита към Министерството на отбраната, морското наблюдение и комуникационното оборудване за всякакъв тип въоръжени сили", посочват още от дипломатическата мисия.

Президентът: Забавянето на доставката на новите F-16 би създало риск за въздушния ни суверенитет

По-рано тази седмица премиерът, президентът и министърът на отбраната предупредиха, че има индикации доставката на първите самолети F-16, предвидени за България, да закъснее.

„Договорът със САЩ е между двете правителствата. Трябва да направим разговорите със САЩ като стратегически партньор и да кажем какво точно се случва, ако не дойдат навреме. Това засяга нашата организация и планиране, включително и предварително планиране за възможности кой ще изпълнява тази задача преди пристигането на тези самолети. Така че разговорите предстоят“, обясни министър Стефан Янев.

"Това е тревожно за нашите въоръжени сили - поставя под изпитание не само нашия личен състав, но поставя и рискове България да загуби въздушния суверенитет, да загуби възможността да охранява сама собственото си въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО. Но за това дали ще закъснеят и ако закъснеят - защо, трябва да попитате към господин Борисов и неговото правителство. Когато сключваха те договора, при какви условия и какви клаузи са сключвали този договор", посочи държавният глава Румен Радев.

Днес премиерът подчерта, че очаква да има забавяне на доставките на F-16 поне с две години, но няма опасност България да загуби суверенитета си.