Премиерът Кирил Петков коментира в интервю пред NOVA нарастващото напрежение по оста Русия-Украйна-НАТО и каква би била опасността за нашата страна при ескалация.

Най-лошият сценарий е този, който можем да прочетем днес в световните медии. А именно, че има голяма степен на опасност да има някакъв агресивен акт от Русия към Украйна в следващите две седмици. Ние трябва да имаме ясни стратегии да махнем рисковете“, посочи той.

Петков на Съвета по сигурността: Длъжни сме да сме готови за всякакви сценарии

В изминалите часове американският президент Джо Байдън проведе разговор с лидерите на съюзничeски държави. Участниците в разговора изразиха тревога от струпването на руски войски около Украйна и заявиха желание за дипломатическо решение на кризата, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом. Световните медии съобщиха, като се позовават на запознати източници, че в разговора Байдън е казал, че Русия може да нападне Украйна на 16 февруари. Вашингтон е информирал своите съюзници, че подобно нападение може да бъде предшествано от ракетни удари и кибератаки. По-рано американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че евентуално нападение срещу Украйна може да започне с удар по въздух и ракетни атаки.

Междувременно Руското външно министерство каза, че западните страни с помощта на медиите разпространяват невярна информация, намеквайки, че Русия може да планира нахлуване в Украйна, предаде Ройтерс. Според министерството западните страни се опитват да отклонят вниманието от собствените си агресивни действия. Президентите на САЩ и Русия, Джо Байдън и Владимир Путин, ще разговарят днес по телефона, каза представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че разговорът ще е тази вечер московско време.

САЩ намекна за дата на възможно нахлуване на Русия в Украйна, Кремъл отрече

Джейк Съливан: Нападение на Русия срещу Украйна вероятно ще започне с удар по въздуха

При екстремна ситуация и евентуален негативен сценарий относно доставките на газ България трябва да може да реагира по възможно най-добрия начин предварително и да има ясен план, посочи Кирил Петков днес.

"Един от най-големите рискове за България е ако се отиграят тези ходове, при които Русия атакува Украйна, слагат се остри санкции срещу Русия, тогава пък Русия да спре износа на газ. В този сценарий ние трябва да сме готови как и какво правим, какви са стъпките, за да не се окажем в ситуация, при която ще имаме проблеми с топлото. Хубавото е, че ние сме голям износител на електрическа енергия и се надявам, че ако успеем да направим правилните стъпки при евентуална ситуация и да говорим с Европейската комисия за къс период да спрем експорта на ток, да заместим част от мощностите, така че българските граждани да имат достъп до енергия през зимата. Говорим само за екстремна ситуация", допълни той. 

Радев: Кризата в Украйна създава заплаха за сигурността в България и Европа

Министър-председателят препотвърди и решението на Министерския съвет за създаването на български батальон под българско командване.

„Има дефицити в родната отбрана. Бихме поканили съюзнически сили, оттук нататък подкрепата да се случва систематично и да използваме кризата, за да си модернизираме армията”, увери Петков.

Премиерът още веднъж подчерта, че очаква да има забавяне на доставките на F-16 поне с две години, но няма опасност България да загуби суверенитета си.

Посолството на САЩ у нас: Има забавяне в производството на F-16 заради пандемията