/ Gulliver/Getty Images
Русия в момента има достатъчно сили, за да извърши голяма военна операция срещу Украйна и нападението може да започне "във всеки един момент", каза днес съветникът в Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс.

Съливан, който говори на брифинг в Белия дом, без да даде конкретни доказателства, каза, че всички американци, които още са в Украйна, трябва да напуснат в следващите 24-48 часа, защото руско въздушно нападение ще затрудни заминаването им.

Петков на Съвета по сигурността: Длъжни сме да сме готови за всякакви сценарии

Съветникът подчерта, че американското разузнаване смята, че руският президент Владимир Путин може да нареди нахлуване преди края на зимните Олимпийски игри в Пекин и че е възможно много бързо нападение срещу украинската столица Киев.

Съливан даде брифинга след като президентът на САЩ Джо Байдън проведе видео разговор по защитена линия с трансатлантическите лидери от Белия дом и потърси съюзническо единство в условията на влошаваща се ситуация.

Остава неясно, каза Съливан, дали Путин е дал окончателна заповед за започване на нахлуване. Съливан съобщи, че очаква Байдън да говори по телефона с Путин за кризата.
БТА