/ iStock/Getty Images
Има индикации, че доставката на първите самолети F-16, предвидени за България, ще закъснее, предупреди министърът на отбраната Стефан Янев. Конкретният срок все още не е категорично ясен и е въпрос на преговори.

„Договорът със САЩ е между двете правителствата. Трябва да направим разговорите със САЩ като стратегически партньор и да кажем какво точно се случва, ако не дойдат навреме. Това засяга нашата организация и планиране, включително и предварително планиране за възможности кой ще изпълнява тази задача преди пристигането на тези самолети. Така че разговорите предстоят“, обясни министър Янев.

Президентът: Забавянето на доставката на новите F-16 би създало риск за въздушния ни суверенитет

От думите на президента Румен Радев също стана ясно, че има вече информация за немалко закъснение за осемте изтребителя F-16.

"Това е тревожно за нашите въоръжени сили - поставя под изпитание не само нашия личен състав, но поставя и рискове България да загуби въздушния суверенитет, да загуби възможността да охранява сама собственото си въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО. Но за това дали ще закъснеят и ако закъснеят - защо, трябва да попитате към господин Борисов и неговото правителство. Когато сключваха те договора, при какви условия и какви клаузи са сключвали този договор", посочи още държавният глава.

САЩ изпраща на България най-нови тренажори за изтребителите F-16

Правителството може да поиска от САЩ помощ при организация на "еър полисинг" (мисия по охрана на въздушното пространство), ако има забавяне на доставките на F-16 за България, предлагат от ГЕРБ-СДС. Коментарът бе на депутатите Христо Гаджев и Даниел Митов.

„Ако има забавяне от страна на САЩ при доставките на F-16 , правителството може да поиска от американската страна да помогне на въоръжените ни сили в организацията и изпълняването на мисиите по "еър полисинг", посочи Гаджев.

„Ако има получено писмо в момента за забавяне на доставките, министърът на отбраната би трябвало да каже какви са причините и да информира Народното събрание, както и президента, и да обясни какви действия ще предприеме да осигури българското въздушно пространство и доставките по договора. Дали проблемът на доставките е заради COVID-19, или има други причини, свързани с политическото доверие към това правителство“, попита още той и обясни, че договорът между правителствата на България и САЩ има много ясни срокове на доставка на F-16 - две машини през втората половина на 2023 г., четири - през пролетта на 2024 г., и още две през лятото на 2024 г. Т.е. всички машини и оперативната им съвместимост трябва да пристигнат у нас през лятото на 2024 г., обобщи депутатът.

Янев: Благодаря на всички военнослужещи, те са нашият най-важен капитал

„Правителството на Румен Радев "спеше" по темата със забавянето от октомври м.г. и досега не направиха нищо“, коментира Гаджев. Проблемът, по думите му, е, че дори да ги получим навреме, както е по договор, служебното правителство се е провалило в изграждането на съпътстваща инфраструктура. По договор и по планове, докато не е готова инфраструктурата на летище "Граф Игнатиево", няма как да ги приемем, разясни той.

„Какво прави българското правителство, за да поръча следващите осем изтребителя, от които бойната ни авиация се нуждае, за да се окомплектова“, допълни Даниел Митов.

„Защо служебните кабинети на г-н Радев и сегашният редовен не правят нищо, за да ги поръчат. Ако не го направят, може да стане така, че евентуална българска поръчка да отиде след 2030 г. Това ли искат, защо се опитват да прикриват собствената си непригодност, от една страна, и нежеланието си да превърнат България в пълноценен съюзник в НАТО зад правителство, което вече една година не управлява“, продължи с въпросите Митов.