/ Gulliver/Getty Images
Венецуела ще продаде през следващите дни на Обединените арабски емирства (ОАЕ) 15 тона злато от трезора на централната си банка срещу евро в наличност, съобщи запознат с плана висш представител, цитиран от Ройтерс. Така страната член на ОПЕК се опитва да остане платежоспособна, отбелязва агенцията.

ЕП признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Продажбата на злато от резерва, който обезпечава венецуелския боливар, тази година започна с 3 тона на 26 януари, след като миналата година страната изнесе за Турция злато, предимно необработено, за 900 млн. долара, каза източникът, пожелал да запази анонимност.

Планът е до края на февруари да бъдат продадени общо 29 тона злато, съхранявани в Каракас, допълни той.

Венецуела: Каква е стратегията на Хуан Гуайдо

По данни на венецуелската централна банка в края на ноември м.г. Венецуела е разполагала със златен резерв от 132 тона в нейния трезор и в британската централна банка (Банк ъв Ингланд).

Правителството на президента Николас Мадуро прибягна до продажбата на злато след спада в производството на петрол, икономическия колапс на страната и засилващите се американски санкции, които засегнаха държавните приходи и направиха труден достъпа на Венецуела до кредит.

Венецуелският опозиционен лидер благодари на европейски страни за оказаната подкрепа

Американският сенатор републиканец Марко Рубио изпрати вчера в Twitter съобщение до посолството на ОАЕ във Вашингтон, предупреждавайки, че всеки, който пренася венецуелско злато, ще подлежи на американски
БТА