/ БГНЕС
Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо благодари на испанския премиер Педро Санчес, френския президент Еманюел Макрон и говорителя на германското правителство Мартин Фиц за оказаната подкрепа като временен президент на Венецуела и за подкрепата им за мирните и демократични промени в политическата й система, предаде ТАСС.
 
Гуайдо изрази признателността си в Twitter. По-рано днес посочените политически лидери направиха изявления, че ще признаят опозиционния лидер за временен президент, ако действащият президент Николас Мадуро не обяви до осем дни избори. По-късно аналогични изявления направиха британският външен министър Джереми Хънт и холандския му колега Стеф Блок. Макрон заяви в Twitter, че венецуелското правителство ще се бори решително и неуморно с опита за незаконна смяна на властта в страната, целящ "да се създаде марионетно правителство на американската империя".

Гуайдо вече беше признат за президент от страните от Групата от Лима, с изключение на Мексико, както и от Албания, Грузия, САЩ, Швейцария и Организацията на американските държави. В подкрепа на Мадуро се обявиха Русия, Боливия, Иран, Куба, Никарагуа, Салвадор и Турция, а Беларус и Китай призоваха всички проблеми да се решат по мирен път и без външна намеса, припомня ТАСС. Генералният секретар на ООН призова за решаване на кризата чрез диалог.
 

БГНЕС


Руското външно министерство заяви, че исканията на европейските страни за организиране на избори във Венецуела до осем дни се дирижират от САЩ. Тези изявления са синхронни и старателно режисирани, няколко часа преди свиканото от Вашингтон обсъждане на положението във Венецуела от Съвета за сигурност на ООН, подчерта руското дипломатическо ведомство.
 
"Случващото се само утежнява вътрешнополитическата обстановка в приятелска Венецуела. Ситуацията изкуствено се нажежава отвън и се стимулират най-радикалните настроения", отбелязва министерството, определяйки случващото се като "цинична, неприкрита намеса във вътрешните работи на суверенна държава", която трябва да престане.
БТА