/ БГНЕС
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази надежда, че "цяла Европа ще е единна в подкрепата си за демократичните сили във Венецуела", предаде Франс прес.
 
Вчера председателят на контролирания от опозицията парламента на Венецуела Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за и.д. президент на Венецуела. До момента подкрепа за Гуайдо като временен президент на Венецуела са изразили Аржентина, Бразилия, Гватемала, Еквадор, Канада, Колумбия, Коста Рика, Панама, Парагвай, Перу, САЩ, Хондурас, Чили и Организацията на американските държави. Мадуро е подкрепян на президентския пост от Боливия, Куба и Мексико. Президентът Николас Мадуро определи ставащото като организиран от Вашингтон опит за държавен преврат и обяви скъсване на дипломатическите отношения със САЩ. Министърът на отбраната заяви, че армията подкрепя Мадуро. В много градове на Венецуела протичат протести на опозицията, които прераснаха в сблъсъци с полицията и Националната гвардия. По данни на венецуелска НПО за два дни протести са убити 13 души, повечето от огнестрелни оръжия.

Председателят на венецуелския парламент се провъзгласи за временен президент

Венецуела
БГНЕС

"За разлика от Мадуро, парламентът, включително (председателят му) Хуан Гуайдо, имат демократичен мандат от венецуелските граждани", написа Туск в Туитър. Малко преди това говорителка на Европейската комисия заяви, че Комисията следи внимателно развитията във Венецуела и е в контакт със страните от ЕС и партньорите им.
 
Шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини призова в изявление за "незабавното започване на политически процес във Венецуела, който да доведе до свободни и надеждни избори в съответствие с конституционния ред".
 
"Насилието и несъразмерната употреба на сила от силите за сигурност са напълно недопустими и няма да решат кризата. Венецуелският народ има правото да демонстрира мирно, да избира свободно ръководителите си и да определя съдбата си", добави Могерини.
 
Френското президентство заяви, че Франция се консултира с европейските си партньори преди да обяви позицията си.
 
Германският външен министър Хайко Маас призова страните по конфликта във Венецуела да запазят спокойствие и да се въздържат от насилие, предаде ТАСС.

Венецуелският президент Николас Мадуро положи клетва за нов мандат

Венецуела
БГНЕС

Събитията във Венецуела показват как в действителност се отнася Западът към международното право, написа в страницата си във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.
 
Николас Мадуро няма правомощията да скъсва дипломатическите отношения на Венецуела със САЩ, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, след като Мадуро даде на американските дипломатически представители 72 часа да напуснат страната му, цитирано от Франс прес.
 
"САЩ не признават режима на Мадуро. Следователно САЩ не смятат, че бившият президент Николас Мадуро има законните правомощия да скъсва дипломатическите отношения със САЩ или да обявява дипломатите ни за персона нон грата", се казва в изявлението.

Венецуела
БГНЕС

Мадуро обяви скъсване на дипломатическите отношения, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп призна опозиционния лидер и председател на парламента Хуан Гуайдо за и.д. президент на Венецуела. Помпейо изрази задоволство, че Гуайдо е съобщил "на всички дипломатически мисии във Венецуела, че Венецуела възнамерява да запази дипломатическите си отношения с всички страни".
 
САЩ ще водят отношенията си с Венецуела "чрез правителството на и.д. президент Хуан Гуайдо, който покани дипломатическата ни мисия да остане във Венецуела", заяви Помпейо.
 
"Призоваваме армията и силите за сигурност на Венецуела да продължат да защитават благосъстоянието на всички венецуелски граждани и на намиращите се във Венецуела американски и други чуждестранни граждани. САЩ ще предприемат необходимите мерки да потърсят отговорност от всеки, който бе поставил в опасност сигурността на нашата дипломатическа мисия и служителите й", заяви Помпейо.

Венецуела
БГНЕС