/ БГНЕС
Тръмп призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, а Мадуро обяви, че прекратява дипломатическите отношения със САЩ
Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се обяви за временен президент и положи клетва, предадоха световните агенции.
 
Гуайдо е начело на парламента, в който опозицията има мнозинство. Той заяви, че временно поема президентския пост и ще свика избори. "Официално се заклевам да изпълнявам правомощията на президент на Венецуела", заяви Гуайдо на митинг на опозицията във венецуелската столица, предаде ТАСС, позовавайки се на вестник "Насионал".

Венецуелският президент Николас Мадуро положи клетва за нов мандат

Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се обяви за временен президент Каракас
БГНЕС

В Каракас хиляди хора излязоха днес на улиците, за да искат отстраняване на правителството на президента социалист Николас Мадуро, съобщи Ройтерс. Множеството изпя националния химн и избухна в овации, предаде ДПА. В протестните демонстрации участваха стотици хиляди венецуелци. Венецуелците недоволстват заради огромната инфлация, недостига на основни стоки и миграционната криза, която раздели семейства, припомня АП.
 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че официално признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, съобщиха информационните агенции. Той призова другите западни правителства също да го признаят. Тръм се зарече да продължи натиска върху Каракас. И посочи, че Националното събрание е единствената легитимна власт във Венецуела.

Сержант призовава за отстраняване на президента Мадуро (ВИДЕО)

Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се обяви за временен президент Каракас
БГНЕС

Американската администрация се готви да направи този ход от момента, когато Мадуро положи клетва за оспорвания си втори президентски мандат преди две седмици, посочва Асошиейтед прес. Тази седмица американският вицепрезидент Майк Пенс каза, че Мадуро е диктатор, който не е спечелил президентството със свободни и честни избори. Тръмп изтъкна днес, че венецуелците "смело са се обявили" срещу Мадуро, за свобода и за върховенство на закона.

Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се обяви за временен президент Каракас
БГНЕС


Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че прекратява дипломатическите отношения със САЩ, след като Доналд Тръмп призна лидера на опозицията Хуан Гуайдо за временен държавен глава на страната. „Махайте се! Напуснете Венецуела! Тук имаме гордост, по дяволите!“, заяви Мадуро и даде на американските дипломати срок от 72 часа да напуснат страната.

БТА, БГНЕС