Николас Мадуро
Николас Мадуро / БГНЕС
Венецуелският президент Николас Мадуро положи клетва за втори шестгодишен мандат, който обаче е оспорван от опозицията и част от международната общност, предаде Франс прес. "Заклевам се, в името на венецуелския народ. . . заклевам се в живота си", каза Мадуро. Клетвата бе положена пред Върховния съд, а не пред парламента, който е под контрола на опозицията.
 
Много латиноамерикански страни и Европейският съюз не бяха представени на церемонията, отбелязва Франс прес. Според Мадуро свои представители са изпратили общо 94 държави, предаде Асошиейтед прес.
 
Сред чуждестранните лидери, които присъстваха на церемонията, бяха президентите на Куба Мигел Диас-Канел и на Боливия Ево Моралес, както и лидерът на грузинската сепаратистка област Южна Осетия Анатолий Бибилов.
 
Съединените щати не признават легитимността на Мадуро като президент на Венецуела, заяви съветникът на президента Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън, цитиран от Франс прес.
 
Организацията на американските държави (ОАЕ) прие на извънредно заседание днес резолюция, в която обявява, че също не признава Мадуро за законен президент на Венецуела. Текстът бе одобрен с 19 гласа "за" при 6 "против", 8 въздържали се и една неприсъстваща страна.
 
Парагвай ще прекъсне дипломатическите си отношения с Венецуела и ще изтегли незабавно дипломатите си оттам, обяви президентът Марио Абдо, цитиран от Ройтерс. Той направи това броени минути след като венецуелският му колега положи клетва за нов мандат на поста.
 
В първата си реч след полагане на клетва Мадуро каза, че на 14 януари ще представи пред конституционното събрание нови икономически мерки, предаде ТАСС.
 
В последните години страната преживява социално-икономическа криза, съпроводена с девалвация на националната валута и с хиперинфлация.
 
В речта си Мадуро обеща да поправи "дълбоките грешки", допуснати от революцията в неговата страна и обвини САЩ в "империализъм" и във водене на "световна война" срещу Венецуела, предаде ДПА.
 
"САЩ и техните сателитни правителства водят манипулативна кампания в продължение на повече от 20 години с цел опетняване на имиджа на Венецуела", каза Мадуро. Той разкритикува и "колониализма" на "старата европейска олигархия" и обеща "ново начало за боливарската революция", което ще включва икономически растеж и диалог с предприемачите.
БТА