/ Gulliver/Getty Images
Председателят на Европарламента подкрепи Националното събрание на Венецуела
Президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира на протестите във Венецуела срещу колегата си Николас Мадуро с думите, че "битката за свободата" е започнала. Той направи това в публикация в Twitter, предаде ДПА.

В публикацията си във връзка с демонстрациите Тръмп обяви и че в телефонен разговор е поздравил опозиционния лидер Хуан Гуайдо "за историческото поемане от него на президентския пост". В съобщението на стопанина на Белия дом Гуайдо беше наречен "венецуелският временен президент".

Венецуелците излязоха на протести с искания за оставка на Мадуро

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън съобщи също в Twitter, че вчера е имал "много продуктивна среща" с директорския екип на компанията СИТГО, предаде Ройтерс. СИТГО е дъщерна компания в САЩ на венецуелската държавна петролна компания ПДВСА. Преди дни САЩ наложиха санкции на ПДВСА.
 

Gulliver/Getty Images


"САЩ продължават да работят в посока на това да направят така, че икономическите ползи от природните богатства на Венецуела да не бъдат разграбени от Мадуро и обкръжението му. Имахме много продуктивна среща този следобед с ръководството на СИТГО", написа Болтън.
 

Gulliver/Getty Images


Мексико и Уругвай свикват международна конференция за Венецуела на 7 февруари в уругвайската столица Монтевидео, предаде АП. Предвидено е в нея да участват неутрални страни, а целта е с нейна помощ да започне диалог между венецуелците. Мексико и Уругвай заявиха, че очакват във форума да се включат най-малко десет страни, както и международни организации.

Мадуро - готов за преговори с опозицията с участието на посредници

"Целта на конференцията ще бъде да се създаде основа за нов механизъм за диалог, включващ всички сили във Венецуела и така да се допринесе за възстановяването на мира в тази страна", се казва в съвместно изявление на Уругвай и Мексико. Мексико и Уругвай отказват да спрат да признават управлението на Мадуро. Боливийският президент Ево Моралес обяви, че страната му ще участва в конференцията, предаде ТАСС.
 

Gulliver/Getty Images


Вчера лидерите на Мексико и Испания се срещнаха в Мексико, за да обсъдят различията си във връзка с политическата криза във Венецуела. На съвместна пресконференция мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор и испанският премиер Педро Санчес изразиха надежда, че ще съумеят да посредничат за диалог, чрез който да бъде уредена кризата.

Съдът във Венецуела забрани на Хуан Гуайдо да напуска страната

"Ще участваме, ако поискат това от нас, за да могат двете страни в конфликта да седнат и да водят диалог без предварителни условия", каза Лопес Обрадор. "Испанското правителство не иска да отстранява или налага правителства", заяви той. "Испанското правителство иска чрез демократични методи и честни, чисти и прозрачни избори венецуелският народ да намери изход от кризата, в която живее от много години", каза Санчес.
 

Gulliver/Getty Images


Правителството на Лопес Обрадор беше критикувано за това, че не признава Гуайдо за временен президент.  Испания обаче в събота се присъедини към Франция, Великобритания и Германия и изрази позиция като тяхната, че ако до осем дни Мадуро не обяви, че свиква избори, ще признае Гуайдо.

Хуан Гуайдо е готов да води преговори за съставяне на преходно правителство във Венецуела
 

Gulliver/Getty Images


Колумбийските власти обявиха вчера, че са забранили на над 200 души, за които има данни, че имат тесни връзки с Мадуро, да влизат на колумбийска територия. Ръководителят на колумбийските имиграционни власти Кристиан Крюгер заяви, че мярката е част от по-широк отговор на така наречената Група от Лима (регионално обединение на латиноамерикански страни плюс Канада) на кризата във Венецуела.
 

Gulliver/Getty Images


Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази подкрепа за контролираното от опозиционните сили Национално събрание (парламента) на Венецуела като законно избрания орган на властта във Венецуела. Това съобщи вчера в профила си в Twitter лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, цитиран от ТАСС.
 

Gulliver/Getty Images


"Разговарях с Атнонио Таяни, председателя на ЕП, той заяви подкрепата си за Националното събрание като единствения законно избран орган (на властта) във Венецуела. Благодаря Ви за подкрепата от името на всички венецуелци", написа Гуайдо. Преди това източници в ЕП съобщиха пред испанската агенция ЕФЕ, че днес Европарламентът ще одобри резолюция Гуайдо да бъде признат за временен президент на Венецуела.
БТА