Венецуелците излязоха вчера на нови протести по улиците на страната си, за да принудят президента Николас Мадуро да се оттегли и да накарат армията да разреши да влезе хуманитарна помощ от САЩ, предаде ДПА. Вчерашните митинги, каквито имаше в Каракас и други градове, бяха по-малки, но за някои места се съобщава, че са се събрали големи множества.

"С липсата на лекарства ни осъждат на смърт", гласеше един от транспарантите, които носеха протестиращите. Някои развяваха венецуелски знамена, а други бяха с шапки в цветовете на националния флаг.

Мадуро - готов за преговори с опозицията с участието на посредници

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо взе участие в протестен митинг в университет в Каракас, на който той нарече Венецуела "диктатура". "Режимът си мислеше, че венецуелският народ ще се уплаши, но днес сме на улицата", каза той, цитиран от вестник "Насионал".

Съдът във Венецуела забрани на Хуан Гуайдо да напуска страната

За събота са планирани нови протести, чиято цел донякъде ще е и да бъде спечелена армията, която засега е на страната на Мадуро, но както се твърди, е разделена.

По-рано през деня Мадуро се срещна с войници, участващи във военно учение в Каракас. Телевизионният канал "Телесур" определи проявата като опит да се демонстрира силата на армията и нейната лоялност към правителството. Президентът призова военните да гарантират, че "северноамериканският империализъм" никога няма да влезе във Венецуела и че сред редиците на войската ще надделее единството.
 

Gulliver/Getty Images


Президентът на САЩ Доналд Тръмп от своя страна разговаря по телефона с Гуайдо и обеща да "подкрепя пътя на Венецуела обратно към стабилността".

Хуан Гуайдо е готов да води преговори за съставяне на преходно правителство във Венецуела

САЩ признават 35-годишния Гуайдо за легитимен лидер на Венецуела, същото направиха и няколко други западни страни и Организацията на американските държави, в която членуват 35 страни.
БТА