/ Gulliver/Getty Images
Съперниците Николас Мадуро и Хуан Гуайдо се опитват да привлекат венецуелската армия на своя страна
Венецуелската опозиция е готова да води преговори за съставяне на преходно правителство и произвеждането на свободни избори. Това заяви вчера лидерът на опозицията и председател на Националното събрание на Венецуела Хуан Гуайдо, цитиран в Twitter от венецуелския журналист Габриел Бастидас, предаде ТАСС.

11 януари: Венецуелският президент Николас Мадуро положи клетва за нов мандат

"Ние ще се срещнем, с когото е нужно, за да бъде сложен край на узурпацията, за да бъде формирано преходно правителство и да бъдат произведени свободни избори", посочи Гуайдо.
 

Gulliver/Getty Images


Опозиционният лидер припомни, че неведнъж е имало опити за диалог между правителството и опозицията във Венецуела. "Последният представител (на опозицията на подобни преговори) бе Хуан Борхес, който бе изпратен в изгнание, а главният му помощник Фернандо Албан бе задържан и убит", изтъкна Хуан Гуайдо.

Кризата във Венецуела се задълбочава

По-рано Гуайдо заяви, че правителството на президента Николас Мадуро цели просто да спечели време, когато говори за преговори с опонентите си и че той няма да участва в един "фалшив диалог" с изпълнителната власт.
 

Gulliver/Getty Images


В същото време венецуелският президент Николас Мадуро и обявилият се за временно изпълняващ длъжността президент Хуан Гуайдо се опитват да привлекат армията на своя страна, предаде ДПА.

21 януари: Сержант призовава за отстраняване на президента Мадуро (ВИДЕО)

Николас Мадуро посети вчера 41-ва бригада във военната база Форт Парамакай, където войниците скандираха: "Винаги верни, никога предатели". Той беше придружаван от министъра на отбраната Владимир Падрино. Междувременно Хуан Гуайдо, който в сряда се самопровъзгласи за президент, публикува одобрен от парламента закон за амнистия на всички военни, които се присъединят към целящото възстановяване на демокрацията във Венецуела опозиционно движение.
 

Николас Мадуро
БГНЕС


Висшето военно командване до този момент изразява подкрепа за Мадуро. Гуайдо призова армията да помогне на парламента за свалянето на Мадуро.

Военният аташе на Венецуела в САЩ Хосе Луис Силва заяви в събота, че не признава президента Николас Мадуро, когото смята за узурпатор и признава Хуан Гуайдо за легитимен временно изпълняващ длъжността президент. Франция, Германия, Великобритания, Испания, Португалия и Холандия заявиха в края на седмицата, че ще признаят Гуайдо за временен президент, ако до 8 дни Мадуро не свика избори.

Венецуелският опозиционен лидер благодари на европейски страни за оказаната подкрепа

Gulliver/Getty Images


Хуан Гуайдо бе признат за временен президент от САЩ, Канада, Израел, Албания, Грузия, Швейцария, Организацията на американските държави и страните от Групата на Лима с изключение на Мексико. В подкрепа на Мадуро се обявиха Русия, Боливия, Иран, Куба, Никарагуа, Салвадор и Турция, а Беларус и Китай призоваха всички проблеми да се решат по мирен път и без външна намеса, припомня ТАСС.
БТА