/ БГНЕС
Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо призова за демонстрации
Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо, който се обяви за временен президент, призова съгражданите си към нови демонстрации, предаде АП. Гуайдо се обърна вчера вечерта на живо по Twitter към венецуелците с призив да участват в две планирани за тази седмица демонстрации.
 
11 януари: Венецуелският президент Николас Мадуро положи клетва за нов мандат

Едната ще бъде по обяд в сряда. Гуайдо прикани привържениците си да излязат от домовете и офисите си и да вземат участие в протестната проява, която ще продължи два часа. Втората демонстрация е планирана за събота, като Гуайдо изтъкна, че очаква тя да обхване "всяко кътче на Венецуела" и целия свят.
 

БГНЕС


Лидерът на венецуелската опозиция отбеляза, че съботната демонстрация ще съвпадне по време с изтичането на дадения от Европейския съюз на Мадуро срок за свикване на нови избори във Венецуела.
 
21 януари: Сержант призовава за отстраняване на президента Мадуро (ВИДЕО)

Гуайдо се обяви в сряда за временно изпълняващ длъжността президент с аргумента, че новият мандат на Николас Мадуро е нелегитимен. САЩ и други държави твърдят, че преизбирането на Мадуро миналия май е било невалидно, тъй като на най-силните му опоненти е било забранено да участват в изборите.

Междувременно Гуайдо призова британските власти да прекратят достъпа на държавния глава Николас Мадуро до венецуелските златни авоари в Банк ъв Ингланд, предаде Ройтерс. Редица западни и латиноамерикански държави смятат за нелегитимно правителството на Мадуро, когото обвиняват подриване на демокрацията. Все повече държави признават председателя на Националното събрание, контролирано от опозицията, за временен президент на Венецуела, припомня агенцията.
 
Венецуелският опозиционен лидер благодари на европейски страни за оказаната подкрепа

Правителството на Мадуро от миналата година се опитва да върне във Венецуела намиращите се във Великобритания венецуелски златни авоари заради опасенията от евентуални международни санкции. Авоарите са на стойност от около 1,3 млрд. долара. В писмо до британския премиер Тереза Мей и до директора на Банк ъв Ингланд Марк Карни, Гуайдо твърди, че служители от правителството на Мадуро искат да продадат златото и да депозират получената срещу него сума в централната банка на Венецуела.
 

БГНЕС


"Пиша ви, за да ви помоля да спрете тази нелегитимна трансакция", се казва в писмото на Гуайдо. Банк ъв Ингланд и офисът на Тереза Мей не отговориха на молбата на Ройтерс за коментар. В миналото банката отказа да коментира въпроси, свързани със златото на Венецуела, като се позова на съображения за конфиденциалност на клиентите.

23 януари: Председателят на венецуелския парламент се провъзгласи за временен президент

Загубата на златото ще бъде значителен удар за финансите на страната и ще постави под въпрос способността й да получава твърда валута, която е изключително важна за вноса на стоки като храна, лекарства, авточасти и електроника.
БТА