Николас Мадуро
Николас Мадуро / БГНЕС
Венецуелският президент Николас Мадуро заяви пред руската агенция РИА, че е готов за преговори с опозицията с участието на международни посредници, предаде Ройтерс.

Съдът във Венецуела забрани на Хуан Гуайдо да напуска страната

"Готов съм да седна на масата за преговори с опозицията, за да говорим за благото на Венецуела, за мира и нейното бъдеще", каза Мадуро. Той увери, че венецуелската армия демонстрира лоялността си към законните власти.

"В момента се водят преговори за международно посредничество във връзка със ситуацията във Венецуела и въпросът може да бъде решен в близките часове", посочи Мадуро в интервю за РИА, взето в Каракас.

Хуан Гуайдо е готов да води преговори за съставяне на преходно правителство във Венецуела

"Има няколко правителства и организации в света, които изпитват искрено безпокойство от случващото се във Венецуела, те призоваха за диалог. Правителствата на Мексико, Уругвай, Боливия, Русия, Ватикана, някои европейски правителства подкрепят /призива към/ диалог", добави Мадуро. Той уточни, че засега "става дума за частни преговори, разговори по телефона между президенти, външни министри". 

Венецуелският опозиционен лидер благодари на европейски страни за оказаната подкрепа

Венецуела ще изпълни финансовите си задължения към Русия и Китай, увери президентът в отговор на въпрос дали венецуелското правителство ще може да даде гаранции, че получените от Москва и Пекин кредити ще бъдат върнати. Мадуро добави, че Каракас "разчита на подкрепата от Русия и Китай за икономическото развитие на Венецуела" и изрази надежда, че китайските инвестиции в петролния сектор скоро ще бъдат увеличени.

Русия заяви, че Венецуела може да има проблеми с изплащането на дълга си към Москва, след като Вашингтон наложи санкции на държавната петролна компания Петролеос де Венесуела в опит да засили натиска върху Мадуро да се оттегли от властта, припомня Ройтерс.
БТА