/ БГНЕС
Външните министри от ЕС ще обсъдят в четвъртък на заседание в Букурещ обстановката във Венецуела, съобщи говорител на Европейската служба за външна дейност.

Кризата във Венецуела се задълбочава

"ЕС е готов да подкрепи промяна на основата на демократичен и конституционен процес. ЕС изрази пълна подкрепа за парламента в Каракас и за нови, свободни и честни избори президентски по международните изисквания", добави говорителят.

Хуан Гуайдо е готов да води преговори за съставяне на преходно правителство във Венецуела

Той не уточни колко време ЕС дава на властите във Венецуела, за да произведат нови избори. В изявлението на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността от 26 януари се посочваха "няколко дни" време за предприемането на действия.

"Необходими са действия в следващите дни, защото сегашната обстановка не може да продължава", заяви говорителят. Очакваме ясен сигнал от венецуелските власти и ЕС е единен по този въпрос, допълни той.

11 януари: Венецуелският президент Николас Мадуро положи клетва за нов мандат

Говорителят отрече да има несъответствие между позициите на ЕС и на някои европейски столици. Не виждам несъвместимост на позициите досега, поясни той по повод призивите на някои европейски правилества за срок за решаване на венецуелската криза до осем дни, както и за признаването на властта на самопровъзгласилия се за държавен глава Хуан Гуайдо. 
БТА