/ iStock/Getty Images
Обединеното кралство изпраща около 700 военнослужещи в Кипър, в случай че се наложи спешна евакуация на Ливан, тъй като боевете между Израел и Хизбула продължават да се изострят, предаде ДПА.

Британците бяха призовани да напуснат Ливан, но тъй като авиокомпаниите преустановиха полетите си до страната поради ескалация на насилието, търговските пътища за бягство могат да бъдат прекъснати при влошаване на ситуацията.

Разполагането на военни в Кипър става в момент, когато правителството на Обединеното кралство започва първия етап от плана си за действие при извънредни ситуации, като военният екип ще бъде подкрепен от служители на граничните сили и Министерството на външните работи, отбелязва ДПА.

Кралските военновъздушни сили разполагат със самолети и транспортни хеликоптери, които са в готовност да окажат подкрепа при необходимост.
М
инистърът на отбраната на Обединеното кралство Джон Хийли съобщи за придвижването на войските във вторник вечерта, след като по-рано през деня се проведе среща на „Кобра“.

 „Събитията от последните часове и дни показаха колко нестабилна е ситуацията, поради което посланието ни е ясно - британските граждани трябва да напуснат сега“, заяви Хийли. „Продължаваме да призоваваме всички страни да се оттеглят от конфликта, за да се предотвратят по-нататъшни трагични човешки жертви".

Обединеното кралство вече има значително дипломатическо и военно присъствие в региона, включително RAF Akrotiri в Кипър и британските кораби RFA Mounts Bay и HMS Duncan, които останаха в Източното Средиземноморие през лятото, припомня ДПА.

Авиокомпаниите в Обединените арабски емирства, ключов център за пътуване между Изтока и Запада, отмениха полети вчера. Превозвачите на дълги разстояния „Емирейтс“ (Emirates) и „Етихад“ (Etihad) отмениха полети, както и нискотарифният превозвач „Флайдубай“ (FlyDubai). „Иджиптеър“ (EgyptAir) също отмени полети до Ливан.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симона - Алекс Михалева/БТА