/ БТА
Западният печат коментира нанесените тази нощ въздушни удари по цели на "Хизбула" в Ливан след вълната от взривове на комуникационни устройства.

По този повод американският в. "Уолстрийт джърнъл" обръща внимание на казаното от лидера на ислямистката групировка Хасан Насралла, който заяви, че атаките срещу нейни членове, извършени в два последователни дни, са равносилни на обявяване на война.

Израел започна поредица от въздушни удари срещу цели на "Хизбула" в Ливан малко преди Насралла да започне да говори за нападенията, извършени по-рано тази седмица, в резултат на които се взривиха пейджъри и уоки-токита, носени от хиляди членове на групировката. В тези нападения загинаха 37 души, а близо 3000 бяха ранени, посочва вестникът.

"Този криминален акт е голяма терористична операция и е равносилен на обявяване на война", заяви лидерът на "Хизбула" и обеща възмездие. Докато той говореше, над Бейрут се чу на няколко пъти тътен които официалната новинарска агенция на Ливан приписа на израелски военни самолети.

Напрежението по израелско-ливанската граница се увеличи и се стигна до по-тежки престрелки и по-агресивни израелски операции, коментира в. "Уолстрийт джърнъл". Израелското правителство е подложено на натиск да гарантира сигурността на населението в северните израелски градове и да позволи на евакуираните жители да се завърнат по домовете им.

Британският в. "Телеграф" се спира на казаното от лидера на "Хизбула", че Израел е преминал "всички червени линии" при взривовете с пейджъри и също цитира думите на Насралла, че атаките могат да се разглеждат като "обявяване на война", определяйки дистанционно управляваното взривяване на хиляди комуникационни устройства като "изтребление".

Експлозиите "станаха в болници, в аптеки, на пазари, в магазини, в домове, в автомобили... на улици, където имаше много цивилни, заедно с жени и деца", посочи той, като добави, че се надява Израел да нахлуе в Южен Ливан, тъй като това ще създаде "историческа възможност" за "Хизбула".

"Врагът ще бъде изправен пред сурово и справедливо наказание оттам, откъдето очаква и откъдето не очаква", закани се Насралла в заключение на изявлението си, цитирано от в. "Телеграф".

Израел е създал фиктивна компания, която от 2022 г. насам снабдява "Хизбула" с пейджъри, използвани при взривовете, пише британският вестник, като отбелязва, че следите по веригата за доставки водят до унгарската фирма компания "Би Ей Си кънсълтинг", която изглежда има договор за производство на пейджъри по силата на споразумение за лиценз от тайванската компания "Голд Аполо".

Според американския в. "Ню Йорк таймс" базираната в Будапеща компания обаче е била прикритие и част от тайна операция за изпращане през 2022 г. на пейджъри на "Хизбула".

Британският в. "Гардиън" цитира оръжейни експерти, според които устройствата, използвани за тази диверсия, изглежда са съдържали малки количества военни пластични експлозиви, които могат да бъдат внимателно сглобени само за определен период от време.

"Изглежда това, което е било използвано, е висококачествен пластичен военен експлозив", каза за вестника Тревър Лоурънс, ръководител на Центъра за изпитване и оценка на боеприпаси към британския университет в Кранфийлд, който тества бомби в равнините на Солсбъри.

"Необходими са само около 5 грама, но сложната работа е да се поставят вътре в пейджърите и да се гарантира, че те все още работят", добави той.

Военните пластични експлозиви не се предлагат в търговската мрежа, но са в състояние да убият и да причинят значителни наранявания, ако се намират в близост до човек, особено до главата и торса му, посочи Лорънс, цитиран от в. "Гардиън".

Сред жертвите са бойци и оперативни работници на "Хизбула", но и цивилни граждани, тъй като имаше взривове в супермаркети и болници, а по време на погребение на трима членове на ислямистката групировка се взривиха и уоки-токи. Предишния ден при взрив на пейджъри е убито дете.
Вестникът посочва, че пейджърите са издали звуков сигнал с фалшиво съобщение от командир на "Хизбула", след което са замлъкнали, преди да избухнат, докато много потребители вече са били вдигнали устройствата към лицето си, за да го прочетат текста.

Има примери за поемане на контрол над компании от разузнавателни служби, като например тайно притежаваната от ЦРУ и западногерманското разузнаване компания "Крипто", която по време на Студената война и през следващите две десетилетия осигуряваше дипломатическите комуникации на 40 % от световните посолства, отбелязва в. "Гардиън".

Но контролирането на компания за производство на тайни оръжия в големи количества е нещо различно и повдига въпроси дали дистанционно взривяващите се устройства са законни според международното право, коментира вестникът.
Според в. "Гардиън" изглежда, че зад доставката на устройствата стои умишлено объркваща мрежа от подставени лица, някои от които са базирани в Европа.

Под заглавие "Страх обзема Ливан след смъртоносните двойни взривове на пейджъри и радиостанции" американското сп. "Тайм" отбелязва, че паника е обхванала цели райони в Ливан - особено сред шиитските общности, където има представители на "Хизбула", докато устройствата, предназначени да се държат в ръка и близо до лицето, са откъснали пръсти от ръцете и извадили очите на притежателите им.

Според списанието мнозина са оприличили нападенията на наподобяващи "тероризъм", както заради тяхното въздействие върху ливанското население, така и заради дълбоко обезпокоителния начин на извършването им.
Израел нито потвърди, нито отрече участието си, но многобройни публикации в медиите и изявления на служители по сигурността сочат с пръст към Тел Авив, заключава сп. Тайм".

Американският в. "Ю Ес Ей Тудей" отбелязва, че авиокомпанията "Катар еъруейс" дори е забранила пейджърите и уоки-токитата на своите полети от Бейрут, след като комуникационните устройства се взривиха в Ливан.

Френският в. "Монд" обръща внимание на паниката, обхванала южните предградия на Бейрут. Членовете на "Хизбула" захвърлиха телефоните си на земята, притеснени, че цялото комуникационно оборудване на шиитската групировка е било заредено с експлозиви. Жителите на ливанската столица с тревога поглеждаха към небето, където бяха забелязани израелски разузнавателни дронове, пише вестникът.

Поредицата от нападения, за които неправителствената организация "Хюман райтс уоч" обвини Израел и които бяха обявени за "безразборни и незаконни" съгласно международното право, успяха да всеят  страх и да породят параноя сред населението, коментира в. "Монд", като отбелязва, че Израел е постигнал по този начин тактически успех.

В редиците на "Хизбула" се поставя и въпросът дали тази операция е прелюдия към израелско нахлуване в Южен Ливан или просто предупреждение към групировката да прекрати атаките си срещу Израел, посочва френският вестник.

Американският ежедневник в. "Вашингтон пост" на свой ред отбелязва, че израелците не са информирали САЩ за спецификата на нападението, преди да бъде извършено, но са го съобщили на Вашингтон впоследствие по разузнавателни канали.

Над безпрецедентната операция витае един важен въпрос: Защо сега? Правителството на Израел е объркано, а Вашингтон яростно се опитва да предотврати един по-широк конфликт, което кара експертите и официалните представители да се чудят за това дали е избран точния момент на нападението и за това какво сигнализира то за намеренията на Израел в Ливан, коментира вестникът.

На свой ред в. "Ню Йорк таймс" обръща внимание на казаното от лидера на "Хизбула", който заяви, че Израел ще се изправи пред възмездие след експлозиите в Ливан. Хасан Насралла отказва да каже кога и как Хизбула ще отмъсти, посочва ежедневникът.

"Без значение какво бъдеще очаква региона - съпротивата в Ливан няма да спре да подкрепя народа на Газа", подчерта Насралла, цитиран от в. "Ню Йорк таймс". Вестникът отбелязва, че през последните дни израелски официални представители все по-често са намеквали, че възнамеряват да засилят военните си операции в Ливан, за да отблъснат "Хизбула".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Светослав Танчев/БТА