/ iStock/Getty Images
В Латвия президентът Егилс Левитс и премиерът Кришянис Каринш получиха днес първа доза ваксина срещу коронавирус, предаде ДПА.

Процедурата бе предавана на живо по националната телевизия. Президентът и премиерът на Латвия получиха доза ваксина на компанията "Астра Зенека" (AstraZeneca) в Университетската болница в столицата Рига.

Латвийският президент призова жителите на страната да последват неговия пример, "за да можем да се върнем към нормалния живот по-бързо". Разпространяващите се в Латвия конспиративни теории и предразсъдъци пречат на ваксинационната кампания, отбелязва ДПА.

Според проучвания на общественото мнение, около половината от латвийците искат да се имунизират. От друга страна, латвийското правителство е подложено на остри критики заради бавния старт на ваксинационната кампания, отбелязва още ДПА.

По официални данни, в страната с население от около 1,9 милиона души доза ваксина е била поставена на по-малко от 18 хиляди човека. Приблизително четири пети от тях са получили и необходимата втора доза.

През последното денонощие в Латвия са били потвърдени 842 нови случая на коронавирус, а 21 човека са починали. Общият брой на регистрираните в страната заразени доближава 75 хиляди. Над 1400 души са починали.
БТА