/ БГНЕС
В ход са преговори за постигане на тридневно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа в замяна на освобождаването на около дузина заложници, държани от „Хамас“. Това твърдят двама служители от Египет, един от ООН и западен дипломат, които са говорили при условие на анонимност, за да обсъдят чувствителните дипломатически усилия, съобщи „Гардиън“.

Сделката ще даде възможност за навлизане на повече помощи, включително ограничени количества гориво, в обсадената територия, за да се облекчат влошените условия за 2,3 милиона палестинци, които са в капан там. Според официалните лица и дипломата посредници в нея са Катар, Египет и Съединените щати.

ООН: Газа се превръща в гробище за деца

Един от египетските служители казва, че подробностите по сделката са били обсъдени тази седмица в Кайро с гостуващия шеф на ЦРУ и израелска делегация. Длъжностното лице заяви, че посредниците финализират проекта за споразумение.

Високопоставен американски служител заяви, че администрацията на Байдън не е предложила конкретна времева рамка за пауза във военните операции на Израел, но е предложила на страната да обмисли обвързването на продължителността на паузата с освобождаването на определен брой заложници.

Ако бъде постигнато споразумение относно продължителността на паузата и броя на заложниците, които трябва да бъдат освободени, и сделката бъде успешно изпълнена, същата формула може да бъде преразгледана за допълнителни паузи и освобождаване, според служителя.
БГНЕС