/ iStock
Италия изпраща военноморски кораб, оборудван с болнични и оперативни зали, крой бреговете на ивицата Газа, за да помогне на пострадалите в конфликта между Израел и палестинската групировка "Хамас". Това съобщи италианският министър на отбраната Гуидо Крозето, цитиран от АНСА и Ройтерс.

Корабът отплава в сряда от пристанището в град Чивитавекия, Западна Италия. На борда има 170 души, включително 30, обучени за справяне със спешни медицински случаи, каза министърът и допълни, че Италия работи и за изпращането на полева болница в Газа.

"Ние сме първите, които провеждат хуманитарна операция в този район, и се надяваме, че други държави ще последват примера ни", заяви Крозето, цитиран от АНСА.

Нидерландия също обяви, че организира изпращането на военен кораб към остров Кипър в източната част на Средиземно море, който да бъде използван в операции за оказване на хуманитарна помощ за ивицата Газа, предаде ДПА.

Военният кораб би могъл да се използва и за евакуация, заяви министърката на отбраната на Нидерландия Кайса Олонгрен.

Кипър се стреми да осигури морски коридор с постоянен поток от хуманитарни доставки до Газа, където се развива военният конфликт между Израел и ислямистката групировка „Хамас“. Олонгрен заяви, че става въпрос за много важна инициатива и предприе пътуване до Кипър, за да проведе разговори в тази насока.

Планира се военният кораб да отплава в средата на ноември и да пристигне в Кипър приблизително 10 дни по-късно.

Едно подразделение на нидерландските военноморски сили вече е разположено на острова, включително два транспортни самолета. Според Кайса Олонгрен самолетите биха могли да се използват за доставяне на медицински материали в ивицата Газа.
БТА