/ БГНЕС
Израел обяви днес, когато се навършва един месец от началото на войната с радикалното палестинско движение "Хамас", че неговите въоръжени сили навлизат дълбоко в град Газа, предаде Ройтерс. Агенцията допълва, че местни жители са видели израелски танкове, разположени в предградията на главния град на едноименната ивица в готовност да го щурмуват.

"За първи път от десетилетия израелските въоръжени сили се сражават в сърцето на град Газа. В сърцето на тероризма", заяви пред представители на медиите генерал-майор Ярон Финкелман, началник на южното командване на израелската армия, в близост до израелската граница с палестинския анклав.

"Всеки ден, всеки час нашите въоръжени сили убиват вражески бойци, разкриват тунели, унищожават оръжеен арсенал и продължават да настъпват към командните щабове на врага", допълни той.

По-рано Израел обяви, че е обсадил град Газа, където живее около една трета от наброяващото 2,3 милиона души население на ивицата, и скоро ще го щурмува, за да унищожи бойците на "Хамас", които точно преди месец пресякоха в безпрецедентно нападение израелската граница.

С оглед разположението на сухопътните сили нямаше признаци, че израелските войски са нахлули масирано в града, но армейският говорител Ричард Хехт намекна, че обкръжилите населено място израелски части може и да извършват частични операции във вътрешността му.

На журналистически въпрос къде са извършени подобни военни операции, той отговори: "Няма да ви кажа какъв е оперативният ни подход от линията на обкръжението по посока към вътрешността на града. На прав път сте (в предположенията си), само това мога да ви кажа", заяви Хехт.

Военното крило на "Хамас" - "Изедин ал Касам", обяви, че неговите бойци нанасят тежки загуби в жива сила и техника на настъпващите израелски сили, отбелязва Ройтерс. Агенцията прави уговорката, че данните, изнасяни от двете страни в конфликта, не са проверени по независим път.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк нарече навършилия се днес един месец от войната между "Хамас" и Израел "месец на касапницата".

Конфликтът започна на 7 октомври, когато бойците на радикалната палестинска групировка нахлуха изненадващо през южната израелска граница и убиха 1400 души на израелска територия, повечето от които цивилни, отвличайки над двеста души по данни на израелските власти.

Оттогава Израел бомбардира безпощадно контролираната от "Хамас" ивица "Газа", причинявайки смъртта на над десет хиляди души, около 40 процента от които деца, на свой ред съобщават здравните власти в анклава.

"Измина един месец на касапница, на непрестанно страдание, на кръвопролития, унищожение, възмущение и отчаяние", каза Тюрк в изявление в началото на своята обиколка в Близкия изток, по време на която ще посети контролно-пропускателния пункт "Рафах" на границата между Египет и ивицата Газа. Оттам минава единственият път за хуманитарната помощ за населението на анклава.

Израел обяви четиричасов "прозорец", в който даде на палестинците време от 10:00 до 14:00 ч. да напуснат град Газа. Местните казват, че израелските танкове се придвижват предимно нощем, като израелските сили разчитат основно на въздушния и артилерийския обстрел, за да разчистят пътя за сухопътното си настъпление.

"В интерес на вашата безопасност е да използвате тази възможност да се изтеглите на юг от Уади Газа", заяви израелската армия, като има предвид долината по течението на река Газа, която разполовява крайбрежната територия.

Вътрешното министерство на ивицата Газа съобщи, че 900 000 палестинци, останали без дом, все още търсят подслон в северната част на анклава, включително и в град Газа.

"Това е най-опасното пътуване в живота ми. Видяхме дулата на танковете, насочени от упор срещу нас. Видяхме разчленени тела. Видяхме смъртта", написа в публикация, придружена със селфи, в социалните мрежи палестинецът Адам Файез Зеяра на излизане от град Газа.
Иво Тасев, БТА