Специалните части на германската полиция арестуваха днес в Айзенхютенщат, провинция Бранденбург, предполагаем ислямист по подозрение "в подготвяне на терористичен акт", съобщи регионалният премиер Дитмар Войтке, цитиран от ТАСС.

На летището в Сараево задържаха предполагаем терорист

По предварителни данни 27-годишният германец, който е приел исляма, възнамерявал да детонира взрив по време на традиционен фестивал в града между 26 и 28 август.

Става дума за 27-годишен германец със салафитско минало, предаде ДПА, като се позова на източници от силите за сигурност.

Подозренията на германската полиция, че приел исляма мъж е готвел атентат в източната провинция Бранденбург, обаче не се потвърдиха, предаде АФП, като се позова на неин говорител.

"Не открихме какъвто и да било опасен предмет в апартамента на 27-годишния германец, който бе задържан от командоси по-рано днес. "Имаше малко количество пиротехнически материал, подобен на онзи, който се използва за (фойерверките на Нова година)", заяви говорител на германската полиция.

Той не бе в състояние да уточни кога заподозреният ще бъде освободен.

Това не е първата по рода си фалшива тревога в Германия, отбелязва АФП. Страната през разтърсена миналия месец от две атаки, отговорност за които пое джихадистката групировка "Ислямска държава".

Канадската полиция уби привърженик на "Ислямска държава"

В Айзенхютенщат, който се намира на границата с Полша, живеят около 30 000 души. В града има център за първоначален прием на бежанци.

Кметството обаче не се отказва от провеждането на градския празник от 26 до 28 август. Именно тогава задържаният планирал да извърши терористичен акт.

Източник: БТА