Канадската полиция уби привърженик на Ислямска държава
Канадската полиция уби привърженик на Ислямска държава / Thinkstock/Getty Images

Канадската полиция уби привърженик на джихадистката групировка "Ислямска държава". Тя е действала, след като получила "достоверна информация" за "потенциална терористична заплаха", предаде Ройтерс, като се позова на местни телевизии.

Полицията се ограничи да съобщи в комюнике, че е идентифицирала заподозрян за заплаха за националната сигурност и е предприела действия, за да гарантира обществената сигурност.

По-късно стана ясно, че канадецът се бил заклел във вярност към "Ислямска държава" във видеоклип, който американското ФБР засякло няколко часа преди това и незабавно предупредило Канада, че се готви нападение, съобщи канадската федерална полиция, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

В клипа Драйвър цитира стихове от Корана и се зарича, че ще извърши нападение в канадски град.

"О, Канада, ти получи множество предупреждения, много пъти ти се каза какво ще стане с тези, които се бият срещу "Ислямска държава", казва в клипа мъж с черна качулка, идентифициран от полицията като Арън Драйвър.

Видеоклипът бе излъчен от канадската жандармерия на пресконференция в Отава.

На летището в Сараево задържаха предполагаем терорист

Заподозреният бил убит, докато се готвел да детонира взривно устройство, заяви негов роднина пред държавната телевизия Си Би Си, предаде Франс прес.
Той научил това от полицията.

Според частната телевизия Си Ти Ви Нюз заподозреният искал да извърши бомбено нападение на място, посещавано от много хора, като летище или търговски център.
Разузнавателни източници казаха пред Ройтерс, че убитият предполагаем терорист е Арън Драйвър. 24-годишният мъж, който използвал псевдонима Харун Абдурахман, живеел в Стратрой, малка община в провинция Онтарио, на около 225 километра югозападно от град Торонто.

Арестуваха джихадист в Турция, бил там да се разкрасява

Местна жителка разказа пред Ройтерс, че полицаи пристигнали на тиха улица в Стратрой малко след 16 ч. (23 ч. българско време) вчера. Те бързо обкръжили къща, след което се чул бомбен взрив.

Драйвър бил в полезрението на канадските разузнавателни служби още от есента на 2014 г., след атаките, извършени от други млади джихадисти в Квебек и столицата Онтарио, отбелязва Франс прес. При двете нападения, шокирали Канада, бяха убити двама военнослужещи.

Миналата година Драйвър бил арестуван за открито изразяване на подкрепа за ИД в социалните мрежи в интернет, посочва Ройтерс. Не му били повдигнати обвинения, но през февруари съд ограничил правото на придвижване на младежа и му забранил да не използва компютри, да не влиза в социалните мрежи в интернет и да не поддържа контакти с "Ислямска държава" и подобни на нея групировки.

Мъж, съден за тероризъм, е задържан в България

Тогава Драйвър казал, че канадците не бива да се страхуват от него и че хора не трябва да бъдат преследвани заради политическите им убеждения.

Източник: БТА