Управляващата партия спечели изборите
Управляващата партия спечели изборите / БГНЕС
Кандидатите за мажоритарни депутати на управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия" победиха във всичките 17 избирателни окръга, в които вчера се състоя втори тур на парламентарните избори, съобщи ТАСС. Агенцията цитира данни, публикувани днес на сайта на ЦИК. Така управляващата партия получава 90 от 150-те мандата в новия парламент, каза изпълнителният ѝ секретар Иракли Кобахидзе.

Грузинската опозиция не призна резултатите от първият тур на 31 октомври и бойкотира втория. В него се гласуваше в 17 от общо 30 едномандатни окръга, осем от които са в столицата Тбилиси.

На първия тур управляващата партия получи 48,22 процента от гласовете и победи в 13 едномандатни окръга. На второ място излезе опозиционният блок Обединена опозиция "Силата е в единството", в който влиза и партията Единно национално движение на бившия президент Михаил Саакашвили. Блокът получи 27,18 процента.

Парламентарните избори в Грузия се проведоха по нова, смесена избирателна система: от 150-те депутати 120 бяха избрани по пропорционална система (по партийни листи), а 30 - мажоритарно.
БТА