Няколко души са загинали и ранени при пожара, който избухна край Запорожката АЕЦ, след руски обстрел. Това съобщи външното министерство на Украйна в официалната си страница във Фейсбук.

„В резултат на обстрела на територията на атомната централа избухна пожар, при който загинаха и бяха ранени няколко души. Сега пожарът е потушен.
Площадката на Запорожската АЕЦ, както и Чернобилската АЕЦ в момента са под контрола на руските въоръжени сили“, се казва още в изявлението.

Служителите на Запорожската атомна електроцентрала следят състоянието на енергоблоковете и осигуряват работата им в съответствие с изискванията на техническите регламенти за безопасна експлоатация. В момента радиационният фон е в рамките на нормата, се казва още в съобщението.
От министерството предупреждават: „Охлаждането на ядреното гориво в енергоблоковете на Запорожската АЕЦ се поддържа от специализирани системи от енергоблокове, в съответствие с изискванията на техническите регламенти за безопасна експлоатация. Ако в даден момент процесът на охлаждане бъде нарушен, това може да причини радиоактивни щети на големи територии и да има непоправими последици за околната среда на Европа“. „Всяка повреда в хранилището за отработено ядрено гориво може да доведе до освобождаване на ядрено лъчение, причинявайки ядрена катастрофа“, съобщават още от външното министерство. 

Украйна е разочарована от реакцията на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ и настоява за ясни и решителни действия, пишат още от външното министерство. „Русия съзнателно предприе въоръжена атака срещу ядрената енергийна площадка, действие, което нарушава всички международни споразумения в рамките на МААЕ, по-специално Хартата на МААЕ. 

Министерството на външните работи на Украйна призовава партньорите си да предприемат спешни стъпки, за да принудят Русия да изтегли въоръжените си сили от атомната електроцентрала и да създаде зона за сигурност.