Пожарът е потушен, а радиационната безопасност е "гарантирана", съобщиха украинските спасителни служби
Руските въоръжени сили са окупирали площадката на Запорожката атомна електроцентрала, съобщиха Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на украинската държавна инспекция за ядрено регулиране.

По-рано съобщиха за пожар в украинската ядрена централа Запорижия, най-голямата подобна централа в Европа след нападение на руски войски, съобщи кметът на намиращия се наблизо град Енергодар, цитиран от Ройтерс.

Имаше ожесточени боеве между местни сили и руски войски, съобщава Дмитро Орлов в онлайн пост. Той добави, че при боевете са дадени жертви, без да уточнява подробности.

Работници на запорожката АЕЦ блокират достъпа на руските сили (ВИДЕО)

Украинските спасителни служби съобщиха, че са успели да достигнат до ядрената централа, в която избухна пожар след обстрел от страна на руски военни сили. На обекта работят 44 пожарникари и 11 пожарни коли, се казва в изявление, публикувано във Фейсбук. По-рано украинските власти съобщиха, че в пожарът в централата е засегнал "учебна сграда" и лаборатория, но за момента радиационната безопасност е "гарантирана".

При пожара не е засегната жизненоважна техника, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Организацията цитира данни на украинските власти, според които не е отчетено повишаване на равнището на радиация.
 
 

Украинската Служба за извънредни ситуации съобщи по-рано, че в резултат на руския обстрел е възникнал пожар на територията на Запорожката АЕЦ в учебно-тренировъчния корпус, който в 6,20 часа местно време е бил потушен. Изключен е бил Трети енергоблок. Кметът на близкия град Енергодар каза, че на територията на централата има ранени.

По-рано украинските власти съобщиха, че руските сили увеличават усилията си за превземане на централата и са влезли в града с танкове.

Русия обяви, че е превзела най-голямата АЕЦ в Украйна

Британският премиер Борис Джонсън призова за свикването на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, което да се проведе "през ​​следващите няколко часа", след като руски сили обстреляха украинската атомна електроцентрала Запорижия, предаде Франс прес.

"Безотговорните действия на президента Путин вече могат пряко да застрашат сигурността на цяла Европа", заяви Джонсън след разговор с украинския президент Володимир Зеленски.
 

Зеленски обвини Русия, че нейни танкове обстрелват съзнателно атомната електроцентрала Запорижия, отбелязва ДПА. "Това са танкове, екипирани с уреди за нощно виждане. Това означава, че знаят по какво стрелят, подготвили са се за това", заяви украинският президент, като предупреди, че сигурността на цяла Европа ще бъде под заплаха в случай на експлозия. Той напомни, че Украйна има 15 атомни електроцентрали и даде аварията в Чернобил през 1986 г. като пример за опасността, на която е изложен континентът.

Зеленски обсъди нападението срещу ядрената централа и с американския си колега Джо Байдън, както и с канадския премиер Джъстин Трюдо, отбелязва АП.

Украинското президентство: Русия е поела контрола върху АЕЦ „Чернобил“

Американската министърка на енергетиката Дженифър Гранхолм подчерта, че реакторите на украинската АЕЦ са добре защитени и в момента се спират безопасно, предаде Ройтерс. САЩ нямат данни за повишаване на радиационното равнище, добави тя.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова Русия да спре да обстрелва ядрената централа Запорижия, най-голямата в Европа, която се подпали вследствие на руските удари, предаде Франс прес.
 
"Ако тя избухне, това ще бъде 10 пъти по-голямо от Чернобил! Руснаците трябва да прекратят огъня НЕЗАБАВНО", заяви Кулеба в Туитър.

Говорителят на АЕЦ Запорижия Андрей Туз съобщи във видеозапис, публикуван в Телеграм акаунта на централата, че след бомбардировка на руските сили в централата е започнал пожар. "Пожарникарите не могат да достигнат до мястото на пожара и да го изгасят. Изстрелите падат много близо. Първи електроблок вече беше засегнат. Спрете това!", добави той в друг видеозапис.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) призова да се спре използването на сила, засягащо ядрената централа Запорижия. Организацията призова в публикувано в Туитър изявление "да се спре употребата на сила и предупреждава за сериозна опасност, ако реакторите бъдат засегнати".

МААЕ уточни, че генералният й директор Рафаел Мариано Гроси поддържа контакт с украинските власти и оператора на централата, за да оценява ситуацията. По данни на украинските власти няма промяна в нивото на радиоактивност около централата.

Украинският енергиен министър Херман Халушченко прикани НАТО да се намеси, след като бе съобщено, че Русия обстрелва Запорожката АЕЦ, намираща се в Южна Украйна, предаде ДПА.
 
"(...) Настояваме не само за професионална оценка на това, което се случва, но и за реална, най-категорична намеса, включително от НАТО и страните, които имат ядрени оръжия", написа министърът тази сутрин във Фейсбук. Халушченко каза, че най-голямата ядрена централа в Европа е обстрелвана от танкове и от въздуха.



Той каза, че вече е разговарял по телефона с министъра на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм и е призовал за затваряне на въздушното пространство над Украйна. "Пред прага сме на една от най-големите технологични катастрофи в историята на човечеството", заяви Халушченко. Американската министърка потвърди в Туитър, че е разговаряла с украинския си колега и посочи, че руските военни действия близо до централата са много опасни и трябва да спрат. Тя каза, че няма признаци за повишаване на равнищата на радиацията, която произвежда една пета от електричеството в Украйна, предаде Ройтерс.
БТА