Украйна чака от Русия обезщетение за анексирането на Крим и заради Донбас
Украйна чака от Русия обезщетение за анексирането на Крим и заради Донбас / снимка: БГНЕС

Украйна очаква да получи от Русия обезщетение за анексирането на Крим и разрушенията в Донбас, цитира руският в. "Независимая газета" изявление на Наталия Севостянова, украински зам.-министър на правосъдието.

"Като инструмент е твърде ефективно налагането на запор върху имущество в чужбина", добавя в тази връзка украинската представителка.

„Независимая газета": Ще стане ли Крим ядрен полуостров?

Източници на вестника от властовите структури в Киев уверяват, че не става дума Москва да плати на Киев за евентуално признаване на руския статут на Крим и независимостта на сепаратистките "републики" в Луганска и Донецка област. "Крим и Донбас ще бъдат под украинска юрисдикция. И тогава Русия ще трябва да си плати сметките", обяснява неофициално киевски служител.

Миналата година Украйна подаде три иска срещу Русия в Европейския съд по правата на човека. Те засягаха епизоди от кримските и донбаските събития, които са в сферата от правомощия на този съд, например незаконното според Киев изтегляне в Русия на децата от детските домове в Донецк, напомня изданието.

Въпреки всички усилия на украинската власт, нито една държава и нито една международна организация не е признала Русия за агресор. Москва заявява на всички равнища, че няма никакво отношение към събитията в Донбас, посочва "Независимая газета".

Демографска криза е надвиснала над Украйна

"Експерти от Киев коментират темата без охота", изтъква руският всекидневник и ги цитира: "Западът се страхува и не иска да воюва с Русия - то си е очевидно. Затова там се правят, че тези неща не ги засягат, че те не схващат какво става в Донбас. Колкото до Крим, имат голямо желание да отложат за дълго време този въпрос. И 10 иска да подадем, Западът всякак ще бави разглеждането им. В международните съдилища това дело може да се проточи с години".

Проблемът на Европа е с Русия, не с Путин

Във Върховната рада вече бе внесен законопроект за национализация на цялата държавна и частна собственост на руски субекти, пребиваващи в Украйна. Депутатите обаче не се осмелиха да го приемат. Сега въпросът отново може да бъде включен в дневния ред. Междувременно в кулоарите на парламента бяха подновени споровете дали Украйна има права върху част от собствеността на Съветския съюз в чужбина, допълва "Независимая газета".

Източник: БТА