„Независимая газета”: Ще стане ли Крим ядрен полуостров?
„Независимая газета”: Ще стане ли Крим ядрен полуостров? / БГНЕС, архив

"Крим може да стане ракетно-ядрен" полуостров, но само ако се появят сериозни заплахи за националните интереси на Русия, пише "Независимая газета".

Вестникът коментира вчерашното изявление на Михаил Улянов, шеф на отдела за неразпространение и контрол над въоръженията в руското министерство на външните работи. Според него, при необходимост Русия има пълното право да разполага в Крим ядрени оръжия. И проблемът не подлежи на обсъждане, защото става дума за руска национална територия, обобщава вестникът.

Поводът да се задейства тежката дипломатическа артилерия бе изказване на украинския външен министър Павло Климкин на неотдавнашната среща на НАТО в Анталия. Той предупреди, че разполагането на ядрено оръжие на полуострова щяло "да стане най-сериозното нарушение на международни ангажименти от страна на Русия", включително на многобройни договори като Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), се казва в статията.

Руското издание припомня "още по-радикално изявление" на Олександър Турчинов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, обвинил Русия, че е разположила вече ядрени оръжия в Крим дори "под водата". Това застрашавало "не само Украйна, но и Европа" и правело необходимо създаването на позиции за противоракетна отбрана - "желателно американско производство", на украинска територия.

Вашингтон бе принуден официално да заяви, че разполагането на елементи от ПРО в Украйна дори не е обсъждано със САЩ, пише всекидневникът, но се пита "дали е така" и твърди, че "въпросът остава отворен". Киевските власти "бленуват" за ПРО и за възстановяване на ядрения статут на Украйна, докато Москва "не планира да увеличи ядрените си потенциали", заявява "Независимая газета".

Законопроект за възстановяване на украинското ядрено статукво бе внесен във Върховната рада още през юли миналата година и засега е без движение, но колкото повече се нажежава ядрената риторика, толкова повече шансове има един ден да бъде реанимиран. Наистина Украйна няма нито технологии, нито ресурси, за да поднови тутакси ядреното си производство. Нищо чудно обаче ядреният законопроект да послужи като инструмент за натиск върху Русия, пише всекидневникът.

Колкото до наличието на руски ядрени оръжия в Крим, за количествата им и вариантите на разполагане, руското външно министерство не коментира тези въпроси - следва примера на Израел, който не позволява никому да си пъха носа в неговата ядрена кухня. И дава само един отговор: появят ли се на полуострова ядрени оръжия, те ще са в достатъчно количество, добавя руският вестник.

Източник: БТА