/ iStock/Getty Images
Протести има в Рим, Неапол, Милано, Флоренция и други градове
Италиански ученици и преподаватели, както и родители протестират в 60 града на страната с искане да се върне бързо присъственото обучение, предаде ДПА. Протести има в Рим, Неапол, Милано, Флоренция и други градове.

Милиони деца в Италия учат дистанционно от месеци заради коронавирусната пандемия, което поражда все повече критики. Правителството обеща поетапно отваряне на училищата след католическия Великден, който се пада на 4 април. Но организаторите на днешните протести не вярват на тези обещания.

Рекорден брой починали през 2020 г. в Италия от Втората световна война насам

Правителствени експерти обмислят да се въведат седмични тестове за коронавируса във всички училища, но има опасения, че този план ще бъде труден за организиране и ще излезе скъпо.

Същевременно в Рим циркови артисти в пъстри костюми излязоха на протест срещу ограниченията, засягащи шоубизнеса. Според информации, ще протестират и служители на атракционните паркове в цялата страна.

Премиерът на Италия Марио Драги заяви, че правителството му обмисля санкции срещу здравни работници, които отказват да се ваксинират и рискуват така да заразят пациентите си, предаде Франс прес.

Около 30 млн. дози ваксини на AstraZeneca бяха открити в предприятие в Италия

Той поясни, че министърката на правосъдието Марта Картабия подготвя мерки в тази насока. На 25 март, областният управител на Лигурия Джовани Тоти поиска да се приеме закон срещу здравния персонал, който не иска да се ваксинира.

В областта двама здравни работници антиваксъри заразиха с коронавируса най-малко 12 пациенти в две болници.    
БТА