Италия почете паметта на жертвите от епидемията от COVID-19, от която са загинали над 100 000 души в тази страна, със сваляне наполовина на знамената на обществените сгради, минута мълчание и посещение на премиера Марио Драги в северния град Бергамо, който е сред най-тежко пострадалите, предаде Франс прес.

Италианският парламент прие закон, който въвежда "Ден в памет на всички жертви от епидемията от новия коронавирус", който вече ще се отбелязва всяка година на 18 март. За да отбележи този ден Драги посети град Бергамо, който стана печално известен заради кадрите на военни камиони, които през нощта превозват ковчези към други населени места в Северна Италия. Тези кадри бяха излъчени преди точно една година, на 18 март 2020 година.

Драги положи венец в местното гробище и участва в откриването на "Гора на паметта" в местен парк. На церемонията присъстваше и кмета Джорджо Гори, който заяви, че никой в града не е останал незасегнат. "Няма нито един човек в Бергамо, на когото не се е наложило да каже сбогом на свой близък", подчерта кметът, цитиран от Ройтерс. "Бергамо против волята си се превърна в епицентър на първата вълна от пандемията в Европа, до степен да стане символ на трагедията, белязала пролетта на 2020 г.", добави кметът, цитиран от АФП. "Бергамо обаче иска да е и града-символ на възраждането и да е положително послание на надежда" към останалата част от Италия, отбеляза той.

"Уважението, което дължим на тези, които ни напуснаха, трябва да ни даде силата да изградим отново света, за който те мечтаеха за децата и внуците си", заяви от своя страна Драги.

Премиерът увери, че ваксинационната кампания ще продължи все така интензивно независимо от становището на Европейската агенция за лекарствата за ваксината на AstraZeneca, чието използване беше преустановено в някои европейски страни, сред които и Италия, заради опасения от опасни странични въздействия. Драги подчерта, че увеличените доставки на някои ваксини ще компенсират закъсненията на други фармацевтични компании.

Италия е регистрирала 103 432 починали от новия коронавирус,от които 670 в Бергамо. Кметът гори обаче заяви, че реалният им брой в града е много по-висок, защото през първите дни не са били извършвани много тестове за коронавируса. Като голяма част от Италия, Бергамо отново в карантина, като се опитва да възпре третата вълна на коронавируса.

Само няколко души получиха възможност да присъстват на първата церемония днес, която се очаква да се провежда всяка година. До момента около 7,2 милиона души в Италия са получили първа доза на ваксина, а 2,2 милиона - и двете дози.
БТА