Ваксината на Оксфорд и AstraZeneca временно е спряна за имунизацията в десетки страни от ЕС
Ваксината на Оксфорд и AstraZeneca временно е спряна за имунизацията в десетки страни от ЕС / Gulliver/Getty Images
Френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Марио Драги са обнадеждени след изявлението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), която каза днес, че е "твърдо убедена" в качествата на ваксината срещу COVID-19 на компанията АстраЗенека (AstraZeneca). Литва обаче стана междувременно поредната страна, преустановила използването на препарата, предаде Франс прес.

Италианският премиер заяви след телефонен разговор с френския президент тази вечер, че е окуражен от предварителните заключения на европейския лекарствен регулатор. В комюникето се подчертава, че при положително окончателно становище на ЕМА Италия и Франция са готови да възобновят бързо употребата на ваксината на АстраЗенека.

Въпреки изявлението на европейския лекарствен регулатор Литва последва примера на повече от 10 други държави, сред които Франция, Италия и Германия, като преустанови използването на препарата на британско-шведската компания. Литовският министър на здравеопазването Арунас Дулкис обясни, че решението е взето като предпазна мярка и ще остане в сила, докато ЕМА се произнесе окончателно по въпроса.

При трима човека в Литва са се образували кръвни съсиреци, след като им е била поставена доза ваксина на АстраЗенека. Нищо обаче не загатва именно тя да е причинила този здравен проблем.

Източник: БТА