/ iStock/Getty Images
Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на жертвите на тероризма по време на кратка церемония, състояла се в мемориалния комплекс Дом на Инвалидите в Париж, предаде Франс прес.
Заради пандемията събитието премина при спазване на правилата за социална дистанция. На церемонията присъстваха първата дама Брижит Макрон и бившите френски президенти Никола Саркози и Франсоа Оланд. Макрон постави венец пред статуя, представляваща обезглавена жена и посветена на жертвите на атентатите.

На днешната церемония единствената реч произнесе френският хирург Клое Бертолу, която е лекувала оцелели от терористични атентати. Тя прочете пасаж от биографичната книга на журналиста Филип Лансон, който беше тежко ранен в нападението срещу редакцията на френското сатирично издание "Шарли ебдо" през януари 2015 г.

На церемонията присъстваха и ръководителите на 13 асоциации на жертвите на тероризма. Макрон размени няколко думи с тях, а после се спря за кратко пред желязната ограда на Националното събрание, където бяха окачени снимки, направени в деня на атентатите от 13 ноември 2015 г.

След кратката церемония Макрон и първата дама се отправиха към печатницата "Каталано" в Дамартен-ан-Гоел, за да се срещнат с нейния собственик Мишел Каталано, който преди шест години беше взет за заложник от двамата братя Куаши, които преди това бяха атакували редакцията на "Шарли ебдо". Братята Куаши бяха ликвидирани при специална операция именно в сградата на печатницата. Визитата на Макрон там е по покана на Каталано, който искаше да отпразнува в присъствието на президента двайсетгодишнината от създаването на печатницата си.

Националният ден в памет на жертвите на тероризма във Франция бе учреден през 2019 г., като датата 11 март не е избрана случайно. Тя напомня и за кървавите атентати от 11 март 2004 г. в испанската столица Мадрид.
Във Франция от 2015 г. насам ислямисткият тероризъм е отнел живота на 263 души. Най-смъртоносни бяха атентатите от 13 ноември 2015 г. в Париж със 130 убити и стотици ранени. Следва атентатът в Ница от 14 юли 2016 г. с близо 90 убити.

Днес Елисейският дворец предупреди, че заплахата остава висока и уточни, че 33 атентата са били осуетени от 2017 година.
БТА