/ iStock/Getty Images
На журналистите в южна Сърбия им е все по-трудно да получат прецизни данни за броя на тестваните хора и за заразените с коронавирус, пише вестник "Данас".  Данните от място се различават съществено от онези, които публикува официалният сайт Ковид-19.рс. По данни на официалния сайт в седем общини на Пчински окръг (до границата с България) с коронавирус са заразени 129 души.

Местните медии съобщават за два нови случая в община Търговище, в която официално не е регистриран нито един случай на зараза, а се споменава за двама починали миньори. Председателят на Градския щаб на община Вране с дни не се е обръщал към гражданите, не организира пресконференции и напълно игнорира всякакъв контакт с местните медии, както и с кореспондентите на националните телевизии и вестници, предаде БТА.

Сърбия изпрати на Косово като жест на добра воля 1000 теста за коронавируса

Същевременно председателят на Кризисния щаб за Нишкия и Топличкия окръг Бранислав Недимович съобщи, че 252 души ще бъдат изписани днес от Клиничния център в Ниш, в който са настанени болни от COVID-19 от цяла южна Сърбия.

След 35 дни забрана за излизане навън хората над 65 години в Сърбия снощи можеха да излязат на разходка за половин час. Мнозина вървяха сами или по двойки, спазвайки дистанция и с маски, вдигнати чак до очите, пише "Данас" в репортаж по темата. Възрастна жена върви съвсем бавно, подпирайки се с бастун. "Какво да кажа, уча се да ходя", отговаря тя на въпрос на журналиста и обяснява, че отива само на 100 метра от дома си, до пощата. Следващата възможност за разходка пенсионерите ще имат в петък.

Сърбите получиха SMS: Ситуацията е драматична, приближаваме италианския сценарий

Днес започва "малката матура" - изпитите, които завършващите осми клас ученици трябва да вземат, пише вестник "Новости".

Днес в интервала от 8 часа до 20 часа започва пробният онлайн изпит по сръбски език, утре ще бъде изпитът по математика, а в петък ще е комбинираният изпит. Тестът ще продължи 60 минути, смятано от момента, в който ученикът актуализира регистрирането си в образователната платформа "Моята класна стая". В платформата са регистрирани 51 700 ученици. Осигурени са таблети и интернет за 2844 ученика, или за 4,3 процента от този набор, съобщи министерството на образованието и добави, че след дарение няма ученик без техническо средство и интернет. В случай, че има някакъв проблем, учениците могат да получат в училище и трите теста на хартия на 24 април.

Отговорите ще бъдат публикувани довечера в 20 часа. 
 
БТА