/ БГНЕС
Сърбия изпрати тестове за коронавируса на Косово, което смята за своя отцепила се провинция. Този жест на добра воля е в контраст с непримиримите поне засега позиции на двете страни, отбелязва ДПА.

Хилядата теста, дадени от Сърбия, бяха предадени на граничния пункт в Ярина. Косово прие тестовете в рамките на регионалното сътрудничество за борба с коронавирусната пандемия, потвърди Фаик Хоти, говорител на министерството на здравеопазването на Косово.

Руски военни медици дезинфекцират болници в Сърбия

Преди два дни италианският посланик в Прищина Никола Орландо каза, че страната му е улеснила провеждането на телефонен разговор между здравните министри на Сърбия и Косово - Златибор Лончар и Арбен Витиа, които са обсъдили общи мерки за спиране на пандемията.

Прищина и Белград започнаха с посредничеството на ЕС през 2011 г. преговори за нормализиране на отношенията си, прекъснати от войната през 1998-1999 г. и обявяването през 2008 г. на независимостта на Косово. И в двете страни са наложени големи ограничения на движението и социалните контакти, за да се ограничи предаването на заразата.

До днес следобед в Сърбия имаше 5690 потвърдени пациенти с коронавирус и 110 починали. В Косово имаше 449 болни и 11 починали.
БТА