Турция блокира границата с България заради терориста от Истанбул
Турция блокира границата с България заради терориста от Истанбул / БГНЕС
Турция блокира границата с България заради терориста от Истанбул
91957
Турция блокира границата с България заради терориста от Истанбул
  • Турция блокира границата с България заради терориста от Истанбул

Турция блокира границата с България заради терориста от Истанбул. Подаден е код за висока бдителност. Поради опасения, че нападателят в клуб "Рейна" може да избяга през България към Европа, на граничните пунктове са разположени спецчасти за борба с тероризма. Всички коли и пътници се обискират. Българските власти не са променяли мерките за сигурност по границата с Турция, стана ясно от изявление на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Самоличността на извършителя на нападението от новогодишната нощ е установена, съобщиха турските власти. В медиите се коментира водещата версия, че по произход терористът и от Дагестан, Киргизистан или Узбекистан, но е бил обучаван в Сирия. Маргарита Колева с още информация.

Идентифициран е терористът от нападението срещу клуб "Рейна"

Това съобщи министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, без да дава повече подробности. Арестувани са около 40 души, сред които семейства с деца, живели в общ блок с убиеца в град Коня. Полицията е насочила вниманието си към областите Измир, Ялова и Коджаели, където се твърди, че е бил забелязан нападателят, обявен за общонационално издирване.

Досега в полицията са постъпили над 14 хиляди сигнала. В първата си публична изява след стрелбата в Рейна, пред кметове в президентския дворец "Бештепе" президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че нападението цели да раздели турското общество.

"Нападението в Истанбул целеше да поляризира турското общество и да задълбочи разделителните линии, но страната няма да заиграе по тази свирка. Да се твърди, че Турция се е предала пред тероризма, е да се вземе страната на терористите и терористичните организации. В Турция на никого начинът на живот не е под заплаха. Онези, които твърдят това, трябва да го докажат. Мой дълг е да защитавам правата на всички", коментира Ердоган.

Ислямска държава пое отговорност за нападението в нощния клуб в Истанбул

Органите на реда продължават операцията по издирването на нападателя, който уби 39 души в нощния клуб „Рейна". На летището в Истанбул турските власти са арестували двама чуждестранни граждани във връзка с новогодишния атентат в града. Заподозрените са били задържани, след като са пристигнали на международното летище „Ататюрк". Те са били отведени в полицейското управление за разпит.

Междувременно турският парламент одобри поредното 3-месечно удължаване на извънредното положение, обявено след опита за преврат през юли миналата година.

Поне до април турското правителството ще може да уволнява чиновници, да закрива неправителствени организации и медии, както и да удължава срока за задържане под стража на хора, на които не са повдигнати обвинения.

Решението на парламента бе очаквано дни след атаката от новогодишната нощ, при която загинаха 39 посетители на луксозен нощен клуб в Истанбул. Отговорност за атаката пое групировката "Ислямска държава".