Ислямска държава пое отговорност за нападението в нощния клуб в Истанбул
Ислямска държава пое отговорност за нападението в нощния клуб в Истанбул / БГНЕС, архив
Ислямска държава пое отговорност за нападението в нощния клуб в Истанбул
91935
Ислямска държава пое отговорност за нападението в нощния клуб в Истанбул
  • Ислямска държава пое отговорност за нападението в нощния клуб в Истанбул

Терористичната организация ДАЕШ, прокламираща се като „Ислямска държава", пое отговорността за кървавия терористичен удар, в първия час на новата 2017 г. в най-известния нощен клуб в Истанбул „Рейна". По време на нападението извършено с автоматично огнестрелно оръжие бяха убити 39 души и ранени 65, четирима от които тежко и все още с риск за живота. Сред пострадалите е и една българска гражданка. Въпреки задълбочаващото се широкомащабно разследване на турските сили за сигурност все още атентаторът се издирва.

39 жертви при атентат в нощен клуб в Истанбул, българка е ранена (ВИДЕО/СНИМКИ)

В изявление на групировката, разпространено чрез социалните медии, се заявява, че героичен войн от армията на Халифата е нанесъл свещен удар срещу пазителката на кръстоносците Турция в един от най-популярните нощни клубове, където християните са отбелязвали своя празник.

Следва и заплаха към вероотстъпническото турско правителство, че бойците ще продължат да подпалват страната и мъстят за пролятата кръв на правоверните мюсюлмани, убити от турските танкове и самолети.

Мохд Абуаси: Зад атентата в Истанбул стои "Ислямска държава"

Турската полиция издирва навсякъде терориста, който след бруталното нападение успя да се измъкне невредим. Беше разпространена и негова снимка в анфас, засечена от охранителните камери. Предполага се, че той е от кавказката клетка на ДАЕШ и е от узбекски или киргизки произход. Полицията не съобщава повече подробности.

Премиерът и вътрешният министър вчера обявиха, че е действал сам, но не изключиха да е имал съучастници. Прави впечатление изключително професионалното и хладнокръвно поведение на убиеца, за който се предполага, че е бил специално обучен, а терористичният удар дълго планиран и добре обмислен. В рамките на отрицателните 7 минути - от 1.15ч. до напускането на клуба в 1 часа и 22 мин. той е успял да презареди поне три пъти своя калашников и да изстреля над 120 куршума. След това е захвърлил оръжието на местопрестъплението и съвсем спокойно, без да бяга, и даже леко накуцвайки, да се измъкне жив от нощния клуб.

Видео показва стрелбата в нощния клуб навръх Нова година в Истанбул

19 от пострадалите 65 души са изписани, 46 ранени се намират все още в 10 различни болници в Истанбул, сред тях и една българка, състоянието й е стабилно. Четирима са в интензивно отделение с опасност за живота. Знаем, че 27 от общо 39-те жертви са чуждестранни туристи, повечето млади хора, дошли да празнуват. Сред загиналите има най-много араби - от Ливан, Либия, Саудитаска Арабия, Йордания, Ирак и Израел, канадец, белгийка от турски произход и една руска гражданка.

Някои експерти по тероризъм коментират, че атентаторът може да е свързан с терористичната клетка на ДАЕШ в Централна Азия, която извърши тройния самоубийствен атентат на летище Ататюрк в Истанбул през лятото, когато загинаха 47 души и отговорност за който по-късно също пое така наречената "Ислямска държава".

Предупреждават за възможност от нови терористични атаки в Турция

Междувременно днес на международното летище в курорта Анталия полицията предотврати опит за терористичен акт. 25-годишен сириец, който е изкрещял че носи бомба и ще се самовзриви, е бил неутрализиран докато се опитал да мине през контролния пункт на международните линии. След това летището беше затворено за полети за няколко часа и претърсено от екипи за антитерор.

В 14 ч. в президентската резиденция Аксарай в Бештепе под председателството на държавния глава Реджеп Ердоган се свика първото редовно заседание за годината на кабинета, оглавен от премиера Бинали Йълдъръм. Основна точка от дневния ред е първото терористично нападение в първия час на новата година. Министрите ще разискват и въпроса за удължаване на извънредното положение в страната, продължаващата операция „Щит на Ефрат" на турската армия на сирийска територия срещу ДАЕШ, която Русия активно подкрепя с въздушни удари срещу обекти на джихадистите, също така примирието в Сирия между режима и опозицията, прието и от ООН след руско-турската мирна инициатива и не на последно място ще се обсъди преразглеждането на националната концепция за сигурност. Очаква се турският политически елит след това да декларира неполкатимата си воля и решимост за продължаване на борбата с глобалния тероризъм.