/ Gulliver/Getty Images, архив
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в петък, че администрацията му намалява цената на лекарствата, отпускани по лекарско предписание, за американски пациенти и възрастни хора.

Тръмп: Кризата с COVID-19 ще се задълбочи, преди да се подобри (ВИДЕО)

Президентът добави, че този ход идва, тъй като "специални интереси", лекарствени лобистите и чужди страни ограбваха досега пациентите в САЩ. Той отбеляза, че намалението на цените на лекарствата е първото по рода си от 51 години насам.

Решението ще бъде наложено чрез четири изпълнителни заповеди. Тръмп ще принуди доставчиците да преотстъпват отстъпките за инсулин и епипен на пациентите. САЩ също така ще позволят на отделните щати, търговците на едро и аптеките да внасят лекарства от Канада, където цените са значително по-ниски.

Говорителката на Белия дом: Тръмп спаси живота на 3-4 милиона души от коронавируса

Третата изпълнителна заповед ще спре "посредниците" да получават отстъпки от лекарствените компании и след това да не ги предават на пациенти.
Накрая от Medicare (Националната здравноосигурителна програма в САЩ) ще се изисква да закупува лекарства от фармацевтични компании на същите цени като в други страни. 
БГНЕС