Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Доналд Тръмп проведе последен митинг в Ню Хемпшир в навечерието на първичните избори, на които според социологическите проучвания вероятно ще победи единствената останала претендентка Ники Хейли за президентската номинация на републиканците. Тръмп прекара първата част от деня в Ню Йорк, където планираше да присъства на делото за клевета за сексуално посегателство. Тъй като обаче един от съдебните заседатели съобщи за заболяване, процесът беше отложен, предаде АФП.

Първичните избори в Ню Хемпшир се разглеждат като последния, най-добър шанс за Хейли да спре Тръмп.

Въпреки че два пъти беше подлаган на импийчмънт като президент, а сега е изправен пред четири наказателни дела, той успя да наложи твърдата си дясна марка на цялата Републиканска партия.

Няколко от бившите съперници на Тръмп на първичните избори агитираха заедно с него на интимен митинг в градчето Лакония в Ню Хемпшир, като бившият президент се опита да представи единен фронт срещу Хейли на последното си събитие преди отварянето на центровете за гласуване.

"Утре ще спечелим Ню Хемпшир, а след това ще победим криворазбрания Джо Байдън и ще направим Америка отново велика", каза той под възгласите на малката, но шумна тълпа, докато викаше на сцената Вивек Рамасуами, Дъг Бъргам и Тим Скот.

Събитието се проведе в резултат на ново проучване на "Вашингтон пост" и "Монмаут", според което 77-годишният Тръмп е подкрепян от 52% в Ню Хемпшир срещу 34% за Хейли.

Хейли, бивш губернатор на Южна Каролина, която на 52 години е с 25 години по-млада от Тръмп, е единственият претендент, след като губернаторът на Флорида Рон ДеСантис се отказа през уикенда.

Но ако не направи политическо чудо, Тръмп вероятно ще повтори доминацията си в първото състезание в Айова, след което ще премине през останалите първични избори и ще стане кандидат, който ще се изправи срещу президента Джо Байдън на изборите през ноември.
"Сега останахме двама души и мисля, че единият ще си отиде вероятно още утре, а другият ще си отиде през ноември", каза Тръмп пред тълпата в Лакония.

"Но сега е моментът Републиканската партия да се обедини."

Хейли, която беше посланик на ООН при Тръмп, се обърна рязко срещу стария си шеф през последните дни, посочвайки поредица от странни препъвания по време на речите му като знак, че той губи умствена компетентност.

"Той просто не е на същото ниво, на което беше през 2016 г. Мисля, че виждаме част от този спад", каза тя пред Си Би Ес.
Тя също така се надява да се възползва от големия брой по-малко партийни избиратели в Ню Хемпшир, а не от силно консервативната републиканска база в Айова.

Тръмп печели убедително първичните избори на републиканците в Айова

Но след като ДеСантис се оттегли и подкрепи Тръмп, походът на скандалния бизнесмен изглежда все по-неудържим.
"Големи социологически проучвания от Ню Хемпшир. Birdbrain е много надолу, аз съм много нагоре", написа Тръмп в своята платформа Truth Social, използвайки обида за Хейли.

Докато Тръмп набира инерция, досегашният председател на Демократическата партия Байдън ще проведе митинг във Вирджиния в деня на първичните избори и се очаква да настоява за права върху абортите, които партията му се надява да бъдат значителен фактор за спечелване на гласове.

Ако Хейли се представи свръхсилно, това може да я накара да си възвърне популярността навреме за първичните избори в родния ѝ щат Южна Каролина в края на февруари.

Тръмп обаче може би ще е на път да стигне до нещо като коронация до 5 март, когато е "супервторникът". С 874 делегати на масата, той може да донесе на кандидата 75 процента към номинацията.
БГНЕС