Световната здравна организация (СЗО) призова за глобална трансформация в грижите за психичното здраве, позовавайки се на рязкото нарастване на проблемите с психичното здраве в световен мащаб от началото на пандемията, съобщи ДПА.

Депресията и тревожността са се увеличили с 25% само през първата година на пандемията от коронавируса, заяви СЗО при публикуването на най-мащабния си преглед на психичното здраве в света от началото на века.

Психолог: Преследването на щастието може да завърши катастрофално

През 2019 г., преди началото на пандемията, почти един милиард души, или почти един на всеки 8 души по света, са живели с психични проблеми, а хората с тежки психични заболявания умират от 10 до 20 години по-рано от общото население, се предупреждава в доклада.

Някои от най-значимите причини за депресията са сексуалното насилие в детството и тормозът, се отбелязва в доклада, призовавайки към действия за справяне с двата проблема чрез социални услуги, подкрепа за семействата в затруднено положение и програми за социално и емоционално обучение в училищата.

Доказано: Откъсването от социалните медии понижава нивата на тревожност и депресия

Социалното и икономическото неравенство, войната, климатичната криза и заплахите за здравето, като например пандемия, се посочват като рискови фактори, допринасящи за психичните заболявания.

„Животът на всеки човек се докосва до някого с психично заболяване. Доброто психично здраве се отразява на доброто физическо здраве и този нов доклад дава убедителни аргументи за промяна", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Инвестицията в психичното здраве е инвестиция в по-добър живот и бъдеще за всички."
БТА