Серина Уилямс
Серина Уилямс / Gulliver/Getty Images
Съветът по медиите в Австралия: Карикатурата на вбесената Серина Уилямс не е расистка
100797
Съветът по медиите в Австралия: Карикатурата на вбесената Серина Уилямс не е расистка
  • Съветът по медиите в Австралия: Карикатурата на вбесената Серина Уилямс не е расистка
Карикатурата на вбесената Серина Уилямс в австралийския „Хералд Сън” не е расистка, реши Съветът по медиите в Австралия. През септември вестникът беше залят от критики заради карикатура, на която тенисистката скача ядосано върху ракетата си, докато съдията умолява опонентката й да остави Уилямс да спечели.
 
Поводът за рисунката бяха разприте между Уилямс и съдията по време на финала на US Open. Много хора обаче обвиниха художника Марк Найт в расизъм и сексизъм, тъй като на карикатурата Серина напомняла на маймуна. От съвета обаче отхвърлят обвиненията срещу Найт, като според тях рисунката е насочена единствено към нервните изблици на тенисистката.

17 000 долара глоба за Серина Уилямс заради скандала на финала на US Open
 


Скандалът между Серина Уилямс и съдията на стола Карлос Рамос избухна по време на женския финал на US Open през септември.
 
Рамос първо предупреди американката за получаване на указания от треньорския щаб, след това я наказа с точка, а накрая и с наказателен гейм в полза на съперничката й – Наоми Осака. Уилямс не му остана длъжна - нарече го лъжец и крадец, заплаши го, че повече никога няма да свири неин мач и го обвини, че й отнема точки, защото е жена.
 
След мача Уилямс привидно се успокои и поздрави Осака, а на пресконференцията след финала дори беше усмихната и заяви, че си е извадила поуки. Не се отрече обаче от думите си по адрес на съдията: „Не мога да ви кажа, че не бих го нарекла пак крадец, защото мисля, че ми отне несправедливо гейм. Чувала съм други мъже тенисисти да наричат съдиите всякак, така че съм тук, за да се боря за женските права и женското равенство. Да го нарека „крадец” и той да ми отнеме затова гейм, ми се стори като проява на сексизъм. Как така не отне нито веднъж гейм на някой мъж, защото го е нарекъл крадец?”

Серина Уилямс проговори след скандала на финала на US Open
 
На следващия ден австралийският „Хералд Сън” осмя поведението на Уилямс с карикатура. На нея тенисистката скача вбесена върху ракетата си, изплюла е бебешкия си биберон встрани, а съдията пита съперничката й: „Не можеш ли просто да я оставиш да спечели?”.
 
Карикатурата предизвика нов скандал. Много хора видяха в нея расизъм и сексизъм, тъй като Серина Уилямс била изобразена като маймуна. От изданието обаче твърдо защитиха карикатуриста Марк Найт, а изпълнителният председател на "News Corp Australia" Майкъл Милър заяви, че критиките срещу Найт „показват, че светът е станал прекалено политкоректен”.
 
Зад карикатуриста застана и редакторът на изданието – Деймън Джонстън: „Шампионка по тенис си изтърва прекалено нервите пред очите на целия свят и карикатурата на Марк изобразява именно това. Рисунката няма нищо общо с пол или раса”.
 
Мария Шарапова и Серина Уилямс ще изиграят себе си в игрален филм

Много хора по света обаче не се съгласиха. Бърнис Уилямс – дъщерята на Мартин Лутър Кинг, заяви, че позицията на изданието „не се съобразява с болезнения исторически контекст на подобни изображения и как те могат да разпалят предразсъдъци и расизъм днес”.
 
Авторката на Хари Потър – Дж. К. Роулинг също заяви, че Марк Найт е принизил „една от най-големите жени спортсмени в света чрез расистки и сексистки метафори”.
 
В крайна сметка Съветът по медиите в Австралия излезе със становище, че карикатурата не нарушава медийните стандарти. Според съвета рисунката използва хипербола и абсурдизъм, за да изрази идеята си, а Уилямс е изобразена не като маймуна, а като човек, изпуснал нервите си. Образът не е расистки, а дори е близък до австралийската публика, допълват от съвета.