/ / Gulliver/Getty Images
Любляна иска Хърватия да влезе колкото е възможно по-скоро в Шенген, но преди това трябва да бъдат решени някои отворени въпроси, тъй като общото пространство на ЕС, каквото е в момента, не функционира.

Това заяви премиерът на Словения Роберт Голоб, който подчерта, че трябва да бъдат преодолени много от съществуващите проблеми.

За пример даде засиления контрол на някои от сегашните членове на Шенгенското пространство, които продължават вече няколко години – въпрос, по който Словения се обявява против, особено когато става въпрос за действията на съседна Австрия.

Шенген на практика не функционира на границата с Австрия, която прилага засилен граничен контрол към нашите граждани“, каза Голоб. Според него, динамиката на разширяването на зоната ще бъде изяснена след се намерят решения за отворените въпроси за бъдещето и като цяло за функционирането на Шенген.

В сряда Съветът на Европейския съюз стартира процедура за вземане на решение за приемането на Хърватия в Шенгенската зона, като поиска от Европейския парламент положително становище, което е необходима предпоставка за окончателното решение, съобщиха дипломатически източници. Съветът предложи граничният контрол по сухопътните и морските граници на Хърватия с държавите от Шенген да бъде премахнат от 1 януари 2023 г., а на летищата от 26 март следващата година. 
БГНЕС