Русия нанесе в сутрешните часове ракетни удари по Киев и други украински градове, съобщиха военновъздушните сили на Украйна, предаде Ройтерс. 

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него българска делегация в Киев, Украйна, са били отведени в бомбоубежище в 5:50 часа тази сутрин, където са останали до 9:00 часа, потвърдиха от пресцентъра на парламента. Българските парламентаристи вече са напуснали бомбоубежището.

В части от града е спряно електричеството и водоподаването.

Чуха се сирени и по протокол всички слязохме в бомбоубежище, каза пред български журналисти Росен Желязков. Той обясни, че децата в бомбоубежището са направили много силно впечатление на всички от българската делегация. „Четири-пет годишни деца, които спокойно и търпеливо стоят и изчакват заедно с родителите си да отмине въздушната тревога. Последните 2 години това е тяхното ежедневие. Тяхното детство е белязано“, каза още той.

Визитата на председателя на Народното събрание и българската делегация в Украйна преминава при засилени мерки за сигурност.

В столицата са се чудили няколко взрива, когато системите за противовъздушна отбрана бяха включени за отблъскване на атаката.

Силните взривове в Киев бяха малко преди 7 сутринта,  съобщиха очевидци на Ройтерс.

Желязков пред украинския парламент: Няма да ви изоставим, докато Украйна не си върне живота

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи в приложението “Телеграм”, че системите за ПВО са били задействани. За момента не е ясно дали има жертви или щети.

Около 6 часа сутринта в цяла Украйна беше обявена тревога за опасност от въздушна атака. ВВС на Украйна предупредиха в “Телеграм” за риск от руски ракетни удари.

Олег Синегубов, губернатор на североизточната Харковска област в Украйна, каза, че руските ракети са ударили инфраструктурни обекти в град Харков.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петя Гергова, Теодора Цанева, Биляна Иванова/БТА, NOVA